Hektisk tid för blivande gripenpiloter

Flygskolan på Malmen brukar agera fiende med sina SK60 skolflygplan under de stora flygvapenövningarna. Nytt för i år är att det är elever som är piloter − de både planerar och flyger uppdragen.

Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten
Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten
Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten
Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

Det är nio flygplan och ett trettiotal personer från Flygskolan som just ombaserat till Visby där de kommer att utgå från under Flygvapenövning 18. Bland dem finns ett tiotal elever som inom ett par veckor har slutfört sin grundläggande taktiska utbildning. En vecka efter FVÖ 18 är avslutad börjar elevernas slutövning och sedan fortsätter de direkt med inflygning på Jas 39 Gripen.

− Det ingår i elevernas utbildningsanvisning att de ska delta i en nationell och en internationell övning, berättar kompanichefen Niklas Isaksson, vi har tidigare deltagit i en övning i Finland och en större nationell övning än det här hittar man inte i år.

Tidigare har flygvapenövningarna legat i början på utbildningsperioden och eleverna har varit med mest för att se hur flyglärarna gör. Nu har de bytt plats i cockpit och lärarna är med för att se vad eleverna gör. Främst är det två saker som utvecklas under en så komplex övning.

− Planeringsarbetet, där brukar de lära sig mest, säger Niklas Isaksson. Det är mycket som ska koordineras och övningen är verkligen planeringstung.

Det andra är att manövrera när det är så många andra flygplan, av olika typer, i luftrummet.  Flygvapenövningarna utvecklas från år till år och förmågan höjs. Finska flygplan och helikoptrar har kommit med och det flygs från flera olika platser. För tio blivande stridspiloter är det här den första flygvapenövningen. Det ska bli spännande att se hur övningen ser ut för dem om några år.