Granater inledde attacken mot FN-campen i Timbuktu

— Det var en väl förberedd och väl koordinerad komplex attack som måste ha planerats under lång tid. Det säger brigadgeneral Stefan Andersson, FN:s militära sektorchef (sektor väst) i Timbuktu, om gårdagskvällens och nattens attack mot FN-campen och flygplatsen i Timbuktu. Ingen svensk personal skadades i attacken.

Arkivbild från när Stefan Andersson tog över som chef över Minusmas sektor väst i januari 2018. Foto: Michael Alestedt Finta/Försvarsmakten

Det var vid 15-tiden lokal tid på lördagen, som attacken inleddes mot FN-campen söder om Timbuktu i Mali. Det började med beskjutning med vad man för närvarande bedömer var granatkastare. Mellan 10 och 12 granater slog ned, de flesta inne på den så kallade integrerade supercampen vid Timbuktus flygplats.

Granaterna följdes av en fordonsburen självmordsbombare mot supercampens huvudinfart där laddningen utlöstes.

— Detta fordon följdes av ytterligare ett fordon som lyckades ta sig igenom infarten. Föraren utlöste därefter sin laddning i direkt anslutning till supercampens yttre skyddsmur. Samordnat med det attackerade angripare till fots från flera riktningar mot FN-campen och flygplatsen. Mina förband var bundna i strid med dem under flera timmar, berättar Stefan Andersson i telefon från Timbuktu.

Under senare delen av kvällen och natten mot söndagen har FN-förbanden Stefan Andersson leder återtagit kontrollen över supercampen och flygplatsen och under söndagsförmiddagen har man fortsatt sökandet efter eventuella kvarvarande angripare.

— Vi har dessvärre förlorat en FN-soldat och har 14 skadade. Ingen svensk personal har kommit till skada och för den svenska personalen i sektorhögkvarteret så jobbar vi enligt rutin med att ta hand om varandra, säger Stefan Andersson.

Han berättar också att fokus just nu är att återta full förmåga att kunna försvara supercampen och Timbuktu flygplats och att skapa handlingsfrihet med de förband han leder.

— Jag besöker under dagen mina förband och samordnar vår verksamhet med de partners jag har i form av Malis försvarsmakt och Frankrikes insats i Mali, operation Barkhane. Stämningen är naturligtvis dämpad, men då jag möter mina förband så möts jag av en beslutsamhet som jag beundrar, säger Stefan Andersson.

Under Stefan Anderssons ledning i Minusmas sektor väst finns förband från Burkina Faso, Togo, Liberia, Egypten, El Salvador, Ghana, Elfenbenskusten, Nigeria, Kambodja och Bangladesh.