Försvarsmakten på plats när SM-finalerna i innebandy avgjordes

Under lördagen avgjordes SM-finalen i innebandy för både damer och herrar. Försvarsmakten fanns på plats i Globen som en av evenemangets samarbetspartner och överbefälhavare Micael Bydén överlämnade matchbollen i damfinalen.

Överbefälhavare Micael Bydén får matchbollen av soldater från Helikopterflottiljen. Foto: Dennis Erixon
I mässhallen fanns Försvarsmakten på plats med sitt nya mässkoncept. Foto: Dennis Erixon

Att Försvarsmakten deltar i SM-finalen i innebandy hör inte till ovanligheterna. Sedan 2011 är Försvarsmakten samarbetspartner till Svenska innebandyförbundet. Grunden för partnerskapet är en delad syn på de värderingar som präglar båda organisationerna – träning, gemenskap och laganda.

Under årets SM-final deltog Försvarsmakten på flera olika sätt. Det mest spektakulära var överlämningen av matchbollen till damernas final, där Försvarsmakten bjöd på en riktig show. Innan matchen visades en film där en grupp soldater flög matchbollen till Globen med helikopter. När filmen slutade tog verkligheten vid och soldaterna rusade in på planen där Micael Bydén väntade. Överbefälhavaren lämnade sedan över matchbollen och spelet kunde börja.

Finalens drygt 13 000 besökare fick också möjlighet att träffa Försvarsmakten. I anslutning till Globen öppnades Annexet upp som mässhall där Försvarsmakten fanns på plats med sitt nya mässkoncept.

– Vi gav besökarna möjlighet att testa olika digitala och fysiska aktiviteter. Vi ville lyfta vad vår verksamhet delar med innebandyn så vi fokuserade på träning genom att ge träningstips och uppmärksamma Försvarsmaktens egna träningsklubb, FMTK. Besökarna kunde även testa vår VR-upplevelse för att se hur en dag i Försvarsmakten kan vara, berättar Ali Ravan, projektledare.

Försvarsmakten var även delaktiga i spelet på planen. Herrarnas final dömdes nämligen av Rickard Wissman som till vardags jobbar på Försvarsmaktens kommunikationsavdelning.

– Som domare och officer ser jag många likheter i rollerna – kommunikation, ledarskap och att få människor att gå mot samma mål är något som förenar, säger Rickard Wissman.