Kyliga friktioner ger viktiga erfarenheter

Vinterutbildning för Logistikbataljonen

Att transportera en hel logistikbataljon med allt från motorcyklar till tunga lastbilar 130 mil genom Sverige är ingen lätt uppgift, och svårare blir det när uppgiften utförs mitt i kulmen av den norrländska vintern. Onsdagen 21:a februari lämnade huvuddelen av logistikbataljonen ett Skövde med några få minusgrader, för att efter tre dagar och otaliga mil senare befinna sig i minus 30 grader i Lomben strax norr om Kalix. Syftet: att träna vinterförmågan, inte minst inför deltagandet i Vintersol 2018 under vecka 11 och 12.
– Utrustningen kärvar en del men personalen är vid gott mod, trots kylan. Det är nästan behagligare i minus 30 grader här jämfört med minus fyra blåsiga skaraborgsgrader, säger överstelöjtnant Mattias Söderberg, chef för logistikbataljonen.

Att transportera en logistikbataljon 130 mil genom Sverige är ingen lätt uppgift. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Fordonskolonnen bestod av allt från motorcyklar till tunga lastbilar. Foto: Peter Lovén/Försvarsmakten
På plats i Lomben, norr om Kalix möttes förbandet av ett vinterlandskap liknandes ett vykort. Foto: Christian Adelbo/Försvarsmakten
Stort fokus låg just på fordonstjänsten, då det är fordonen och utrustningen som påverkas mest av det kalla klimatet. Foto: Christian Brettéus/Försvarsmakten
Mikael Thörnäs från I 19, delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter. Foto: Jonas Fredriksson/Försvarsmakten
Att gräva värn i snö ger både skydd och skyl, men framför allt blir man varm. Foto: Christian Adelbo/Försvarsmakten
För soldaterna Evelina Lynghaug och Fredrika Rautioaho var detta den första övningen i vintermiljö och lärdomarna var många. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
"Allt så mycket jobbigare med så här mycket snö" Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Anton Westerlund trivs bra i vintermiljön. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Kompanicheferna Mona Bäck och Carl Otto Rydh ser väldigt positivt på att kunna öva i Norrbotten. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
För att kunna använda alla delar av skjutfältet var förbandet tvungna att bryta väg. Ett arbete som tog up emot tre dygn. Foto: Christian Adelbo/Försvarsmakten

Väl på plats fick förbandet bekanta sig med kylan och den, för Skövdeborna, ovanliga snömängden. Detta genom skidutbildning, Pek-skjutning med skidor och fordonstjänst med inriktning vintermiljö. Stort fokus låg just på fordonstjänsten, då det är fordonen och utrustningen som påverkas mest av det kalla klimatet. Efter några dagar trappades övningen upp med mer tillämpade moment och även en skarpskjutning.

Tidigare erfarenhet, utbildningar och vana att verka i vintermiljö varierar på förbandet. Vissa hade genomgått vinterutbildning, medans det för andra var en väldigt stor omställning.
– Det är riktigt kallt, men håller man sig igång så fryser man inte. Jag har vinterutbildning sedan tidigare, så för mig personligen är det inga problem, men för många andra som inte har tidigare utbildning har det varit tufft att möta 30 minusgrader, säger soldaten Anton Westerlund.

Första övningen i vintermiljö

För soldaterna Evelina Lynghaug och Fredrika Rautioaho var detta den första övningen i vintermiljö och lärdomarna var många.
– Först och främst att göra allt för att hålla värmen. Sedan blir allt så mycket jobbigare med så här mycket snö. Allt från att fästa antenner i marken till kablar och elektronik blir svårare och vi har insett hur beroende vi är av att våra fordon fungerar, säger Evelina.

– Det blir ännu viktigare med förberedelser och att hela tiden tänka ett steg längre. Saker som är lätta på sommaren blir helt plötsligt svåra och saker måste göras rätt in i minsta detalj, tillägger Fredrika.

Norrbotten levererar rätt förutsättningar

Kapten Carl Otto Rydh, kompanichef för ett av kompanierna på bataljonen ser ett stort värde möjligheten att öva i de nordligaste delarna av Sverige.
– Den största lärdomen efter veckan är att vi, om vi ska bli duktiga i kyla, måste åka hit upp och öva. Vi har en tradition av att öva i Älvdalen, där det förvisso är kallt, men inte minus 30 grader och inte denna snömängd. Där får vi inte heller denna fordonsmarschen på tre dygn, som skapade många friktioner att dra lärdom av.

Kompanichefskollegan, kapten Mona Bäck instämmer och belyser värdet av denna övning kopplat till de närmsta årens övningsverksamhet.
– Det här är en viktig repetition och förberedelse inför Vintersol. Här kan vi identifiera friktioner och förbereda oss till när vi jobbar tillsammans med andra enheter. Det här är även en stegring över flera år, där Vintersol i sig är ett försteg inför Arméövning 19, som också kommer att hållas i vintermiljö.

Norrbottens regemente stöttar med expertis

Under första helgen i Lomben hade Norrbottens regemente, I 19, personal på plats för att dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter av fordonstjänst i sträng kyla. En av dessa var kaptenen Jonas Fredriksson:
–Man kan säga att vädret blev perfekt. Många fler förband borde ta chansen att komma upp hit och få testa sig själva och sin materiel i den här krävande miljön. Även fast jag har varit med i många år blir man aldrig fullärd. Jag har själv sett flera problem nu som jag aldrig tidigare varit med om.

Efter övningen i Lomben återvänder bataljonen till Skövde för återhämtning, innan de vecka 11 och 12 återvänder till Norrbotten för att tillsammans med 1 200 deltagare från tio olika förband och enheter ska genomföra förbandsskedet för Vintersol 2018.