Förberedelserna i full gång

Inför kommande flottiljövning genomför F 21:s olika ledningslag en ledningsträningsövning. Övningen syftar till att chefer tillsammans övar och förbereder för olika moment som kan komma att ske under Flottiljövning 2018.

Under ledningsträningsövningen förberedde staben kommande flottiljövning, bland annat med produktion av ordrar. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

Under fältmässiga förhållanden, utspridda över en stor yta, sitter de olika ledningslagen för att simulera de förhållanden som kommer råda under flottiljövningen. Allt för att på ett så verklighetstroget sätt som möjligt förbereda inför kommande flottiljövning. Sambandsmedel och rutiner har upprättats, precis som det kommer vara under övningen.

− Ledningsträningsövningen har gett alla inblandade chefer en målbild av vad vi ska uppnå och hur vi ska göra det. Resultatet har varit gott, säger stabschefen Niclas Magnusson. 

Flygvapnet ska kunna verka från flera platser

Med drygt fyra veckor kvar till flottiljövningen är det mycket som ska klaffa. Med det nya driftgodkännandet av Jokkmokksbasen uppkom möjligheten att i större skala nyttja basen under övningar, vilket är ett stort steg i den fortsatta utvecklingen av flygvapnet i norr.

− För första gången på mycket länge kan vi använda Jokkmokksbasen för att öva den nationella försvarsförmågan på ett annorlunda och mer verklighetstroget sätt än vi tidigare kunnat. Det är ett jättestort steg framåt. Det ger oss helt nya möjligheter, säger Niclas Magnusson.