Rekryter har blivit soldater

Från rekryt till soldat på tre månader. Nu är den första delen av grundutbildningen vid Försvarsmedicincentrum klar och deltagarna kan kalla sig soldater.

Sofie Söder och Daniel Andersson tänker sig ett fortsatt engagemang i Försvarsmakten. Foto: Ulrika Roos, Försvarsmakten
Här har soldaterna tagit på sina baskrar i slutet av ceremonin. Foto: Ulrika Roos, Försvarsmakten
Anhöriga och vänner fick prova soldaternas utrustning. En ny rekryt månne... Foto: Ulrika Roos, Försvarsmakten
Alla fick plats i idrottshallen som var iordningställd för ceremonin. Många tyckte det var spännande att vara med. Foto: Ulrika Roos, Försvarsmakten
Så här glada var soldaterna Mohamed och Söder när de blev tilldelade utmärkelserna bästa kamrat och bästa soldat. Soldaterna själva väljer den person som de ansett varit bästa kamraten. För bästa soldat väljer befälen ut den de anser vara bästa soldaten. Foto: Ulrika Roos, Försvarsmakten
Att få prova en skyddsmask gör man inte varje dag. Foto: Ulrika Roos, Försvarsmakten
Under ceremonin sjöngs det några psalmer och det underlättar när texten finns till hands. Foto: Ulrika Roos, Försvarsmakten

Utbildningen som nu avslutades startade i Göteborg med att 53 rekryter ryckte in, av dessa var det nu 44 som blev färdiga soldater. De flesta av soldaterna kommer att skriva kontrakt med Hemvärnet efter genomförd utbildning, antingen ute i landet eller i någon av de fyra hemvärnsbataljoner som finns i Göteborg och Sjuhäradsbygden.

Under onsdagen var anhöriga inbjudna, och drygt 60 personer hade anammat inbjudan. De var på plats under avslutningsceremonin där chefen för Försvarsmedicincentrum och Göteborgs garnison, överste Peter Adolfsson talade till både soldaterna och anhöriga och vänner.

– Nu är ni soldater och har gjort er första utbildning. Nu går ni vidare mot era befattningsutbildningar inom olika områden. Ni har fått nya kamrater och lärt er att ni klarar minst dubbelt så mycket som ni själva trodde. Jag vill rikta ett stort grattis till alla för en mycket väl genomförd utbildning sa överste Peter Adolfsson i sitt tal.

"Soldater men främst kamrater"

Det genomfördes även ett korum med garnisonens pastor Jerker Schmidt. Han inledde med att gå runt och visade en patronhylsa som han fått i Afrika för både soldater och anhöriga. Den var omgjord till ett litet kors och fick symbolisera förändring och förvandling vilket rekryternas utbildning har inneburit för dem på många olika sätt.

– När ni kom hit var ni förvirrade och undrade vad det skulle bli av och nu står ni här som soldater med allt vad det innebär. Ni är inte bara soldater utan kanske främst kamrater vilket är de två sidor ni måste ha för att lyckas, sa Jerker Schmidt bland annat.

Kompanichefen kapten Markus Käll höll sitt tal till soldaterna och sa bland annat:

– Vi befäl bedömer inte bara era färdigheter utan även er som personer. En fråga vi ställer oss hela tiden är; skulle jag vilja dela ett ståvärn med var och en av er. Och nu står ni här som soldater så svaret är alltså ja på den frågan, sammanfattade kompanichefen.

Innan ceremonin började visade rekryterna upp olika stationsmoment där de bland annat förevisade hur ett tält sätts upp, hur skadade omhändertas och hur de bor på logement. Anhöriga fick även chansen att prova och se hur det känns att exempelvis ha en skyddsmask på.

Att få se hur soldaterna har det i sina logement var en ny erfarenhet för många anhöriga. Foto: Ulrika Roos, Försvarsmakten
Idrottshallen är iordningställd för ceremonin med fanvakt och talarstol. Delar ur Hemvärnets musikkår spelade. Foto: Ulrika Roos, Försvarsmakten
Här förevisas de vapen som soldaterna utbildats på. Foto: Ulrika Roos, Försvarsmakten
Soldaterna Mohamed och Söder tar emot sina utmärkelser av kapten Käll. Foto: Ulrika Roos, Försvarsmakten
Att resa ett tält snabbt och visa hur man har det därinne gjorde soldaterna med bravur. Foto: Ulrika Roos, Försvarsmakten
De anhöriga och vänner kom i en strid ström till Käringberget för att vara med "sina soldater" vid ceremonin. Foto: Ulrika Roos, Försvarsmakten

Sofie Söder från Emmaboda och Daniel Andersson från Älvängen är två av soldaterna som har utbildats i Göteborg. Sofie kommer att göra sin befattningsutbildning som signalist i tre veckor i Skredsvik medan Daniel gör sin fem veckor långa befattningsutbildning till stridsjukvårdare vid Försvarsmedicincentrum. Båda har skrivit avtal med Hemvärnet och 42:a hemvärnsbataljonen.

– Jag ville utmana mig själv och kan killar så kan väl jag, tänkte jag innan jag antagningsprövade på Rekryteringsmyndigheten, säger Sofie. Och jag vill göra något för samhället så det här passade mig fortsätter hon.

Efter sin befattningsutbildning kommer Sofie att börja på läkarlinjen i Göteborg. I mån av tid vill hon fortsätta att engagera mig så mycket som möjligt och vill gärna vidareutbilda mig inom Försvarsmakten för att använda sin kompetens.

Vill fortsätta i Hemvärnet

Daniel har varit en sväng inne i Försvarsmakten innan då han började sin grundutbildning på Skaraborgs regemente i Skövde men av olika anledningar var tvungen att avbryta den.

– Men jag var inställd på att göra militär grundutbildning så jag sökte igen och fick göra den här i Göteborg, säger Daniel.

Efter sin befattningsutbildning tänker han jobba ett kort tag innan han studerar vidare. Men parallellt så vill även han fortsätta mitt engagemang i Hemvärnet. Det enda Daniel kan komma på som varit mindre bra var att de flyttat runt i lite olika kaserner. Det har tagit tid från utbildningen menar han och reflekterar vidare:

– Jag tycker det varit spännande att vara med när en samling människor, som vi varit här, blir så tajta och effektiva ihop. Och det har vi byggt tillsammans vi har liksom vuxit ihop på något vis.