Perfekta väderförhållanden

För att kunna lösa sina uppgifter året runt gäller det att öva i alla typer av klimat. Under några veckor har flygbasjägarna befunnit sig i Norrbotten och tränat på att både hantera kyla och arbeta i vintermiljö.

Flygbasjägarna är en resurs för hela flygvapnet och leds av flygtaktiska staben vid Högkvarteret.
Flygbasjägarna är en resurs för hela flygvapnet och leds av flygtaktiska staben vid Högkvarteret. Foto: Försvarsmakten
Foto: Försvarsmakten
Foto: Försvarsmakten
Gabor Nagy, flygtaktisk chef och Robert Nylén, stabschef för flygtaktiska staben besökte Jokkmokk. De fick bland annat följa byggnation av patrullbas.
Gabor Nagy, flygtaktisk chef och Robert Nylén, stabschef för flygtaktiska staben besökte Jokkmokk. De fick bland annat följa byggnation av patrullbas. Foto: Försvarsmakten

Första anhalt var Arvidsjaur. Aspiranterna som har siktet inställt på att bli flygbasjägare fick där genomföra en grundläggande vinterutbildning.

− De fick bland annat lära sig att strida på skidor och övernatta i snön. Enkelt uttryckt fick de öva på att överleva i kyla, säger Niclas Foleby, kompanichef för 25:e flygbasjägarkompaniet.

Nästa transport gick till Jokkmokk och där bjöds det på bitande kyla.

− Det var perfekta förhållanden, omkring 25 minusgrader. Är det för varmt eller för lite snö så är det möjligt att slarva med de grundläggande soldatkunskaperna, exempelvis att förstärka klädseln.

Första veckan i Jokkmokk handlade om patrulltjänst. Aspiranterna fick bland annat bygga patrullbas i ett stridsspaningsområde, läsa spår i terrängen och öva på att förfölja en eller flera potentiella motståndare.

− Sista delen av utbildningen var en tillämpningsdel. Aspiranterna fick då omsätta allt det de har förvärvat under utbildningen. Vi fick även hjälp av 331:a flygbassäkerhetsplutonen vid F 21 som spelade motståndare.

Nästa steg för flygbasjägaraspiranterna är barmarksutbildning. Under den lär de sig bland annat att patrullera med hund.

Flygbasjägarkompaniet

Uppgifter
– skydd av luftstridskrafternas personal, farkoster och baseringsplatser
– undsättning av nödställd personal
– flygsäkring dvs ökat skydd för farkoster och personal när hotbild är oklar eller förhöjd.

Kärnan i flygbasjägarkompaniet är patrullen som består av:
en patrullchef, en ställföreträdande patrullchef, en hundförare, två sjukvårdare/jägare och en prickskytt.

Baserar på Ronneby