Försvarsmakten utreder olyckan i Boden

Försvarsmakten tillsätter en undersökningskommission för att utreda olyckan under övningen Vintersol där föraren av en bärgningsbandvagn 90 miste livet.

Det var på söndagskvällen den 26 mars som en bärgningsbandvagn gick genom isen fyra kilometer utanför Brännberg i Bodens kommun. I fordonet fanns två personer. Vagnchefen lyckades ta sig ut, medan föraren, en soldat hemmahörande i södra Sverige, fanns kvar i fordonet och konstaterades avliden efter att fordonet bärgats.

Försvarsmaktens undersökningskommission, FMUK, ska utreda orsaken till händelsen samt klarlägga bakomliggande och bidragande orsaker. Rapporten som ska vara klar senast den 1 juli ska innehålla rekommendationer för att minska och förebygga effekten av liknande händelser i framtiden. FMUK ska också föreslå förbättringar kring metodik, teknik och planering.