Veterandagen 29 maj 2017

- Planering inledd med sikte på publikrekord

Planering av årets veterandag som genomförs måndag den 29 maj har inletts och leds av Försvarsmaktens veteranenhet. En lång rad av leverantörer, samarbetsorganisationer, myndigheter och försvarsmaktspersonal bidrar till genomförandet. Februari och mars innebär en intensiv period av planering, koordineringsmöten, resursbokningar och inbjudningar.

Foto: Joel Thungren/Försvarsmakten

– Det står klart redan nu att inramningen av årets veterandag kommer att bli något utöver det vanliga. Ett särskilt uppmärksammande av en historisk insats och en konsert helt olik tidigare års konserter är två aktiviteter som ska bidra till att sätta publikrekord trots att Veterandagen i år infaller en måndag. Boka datumet i kalendern, säger Daniel Nybling, regementsförvaltare vid Försvarsmakten veteranenhet.

I år är det 50 år sedan insatsen UNEF 1 avslutades. UNEF är en förkortning för United Nations Emergency Force och insatsen påbörjades 1956 när svenska soldater skickades till Suez på den första FN-insatsen med väpnad trupp. Insatsen avslutades 1967 i samband med sexdagarskrigets utbrott. Insatsen fick tilläggssiffran 1 efter att en andra insats genomförts i samma område under åren 1973-1979, UNEF 2.

Veteraner från UNEF 1 kommer i år att få en personlig inbjudan för deltagande vid veterandagsceremonin där 50-årsjubileet högtidlighålls. På utställningsområdet kommer det att finnas möjlighet att lära sig mer om UNEF 1 och de soldater som tjänstgjorde där.