Samtidigt som Kalle Anka

Julen 2015 bänkade sig 3,4 miljoner svenskar framför TV-apparaterna för att titta på Kalle Anka. Sannolikt var det ungefär lika många i år som såg Kalle och hans vänner som en del av julfirandet tillsammans med sina nära och kära. Men för en del av Försvarsmaktens anställda blev det inget firande med familjen, i stället var det arbete som gällde:
– Vi är igång dygnets alla timmar, årets alla dagar både i Sverige och utomlands, säger överste Patrik Gardesten som är operationsledare på Insatsstaben vid Högkvarteret.

Att Försvarsmakten är i gång under årets alla dagar och dygnets alla timmar är precis som det ska vara. Här är ett JAS 39 Gripen från F 7 ute på uppdrag under julaftonen. Foto: Försvarsmakten Foto: Försvarsmakten
”Försvarsmakten är igång dygnets alla timmar, årets alla dagar både i Sverige och utomlands”, säger Patrik Gardesten (till höger i bild) som är operationsledare på Insatsstaben vid Högkvarteret. Till vänster ses vakthavande befälet Lars Bäck. Foto: Jesper Tengroth/Försvarsmakten
I Timbuktu i Mali passade man på att spela volleyboll en stund på julaftonen. Foto: Michael Finta/Försvarsmakten Foto: Michael Finta/Försvarsmakten
F 21 är flygplatshållare för Luleå-Kallax flygplats. Cirka 15 centimeter snö beräknas falla under julaftonen så fälthållarna har haft fullt upp. Räddningstjänsten är förstås också i gång och arbetar. Under julaftonens förmiddag landade både trafik- och ambulansflyg. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
21. Ingenjörbataljonen från Ing 2 i Eksjö befinner sig just nu på Gotland. Julaftonen ägnades år vård och inventering av materiel. Foto: S. Jonasson/Försvarsmakten Foto: S. Jonasson/Försvarsmakten
Marinens Radio (MaRa) med Försvarsmaktens kommunikationscentral för Rakel (FMKC) bedriver sambandsdriftledning och operativ sambandsledning dygnet om, året om, även på julafton. Försvarsmaktens behov av radiokommunikation tar aldrig ledigt. Benny, Ulrica och Johan är del av den personalen som jobbar på en av MaRas platser under julen. Foto:Benny Bergman/Försvarsmakten Foto: Benny Bergman/Försvarsmakten
Högvakten fick under en kort stund förstärkning från ovan när två JAS Gripen från F 7 passerade över Stockholms slott under julaftonen. Foto: Försvarsmakten Foto: Försvarsmakten
”Under lucka nummer tjugofyra, dolde sig chefen P4. För honom har det blivit en tradition att på morgonen besöka sin garnison.” Överste Fredrik Ståhlberg tillsammans med bevakningspersonalen på P4 i Skövde. Foto: Gösta Pålsson/Försvarsmakten Foto: Gösta Pålsson/Försvarsmakten
Ifrån Mazar-e-Sharif i Afghanistan kommer en gruppbild på personalen ur FS 32. Foto: Amanda Berggren/Försvarsmakten Foto: Amanda Berggren/Försvarsmakten
I Las Palmas ligger just nu HMS Falken som tillhör skonertdivisionen. På bilden syns försteskepparen Robert Lannge och köksmästaren Andreas Lyman. Foto: Ann-Charlotte Lyman/Försvarsmakten Foto: Ann-Charlotte Lyman/Försvarsmakten
Soldater ur Livgardet ansvarade för högvakten under julen. Foto: Cajsa Wiskär

Från snö och minusgrader i Boden och Luleå till ökensand i Mali och allt där emellan. Så kan man enkelt sammanfatta väderläget för den personal som är i gång under julhelgen. Och arbetsuppgifterna är lika växlande:
– En del har ganska mycket att göra, andra mindre. Men vi försöker ordna så att alla ändå ska få känna lite julstämning. Det är viktigt.

2013 fick Försvarsmaken kritik för att myndigheten inte hade tillräcklig beredskap när Ryssland genomförde en flygövning under påskhelgen. Hur ser det då ut julen 2016?
– Vi kommenterar aldrig vår beredskap men man ska kunna äta både sill och köttbullar utan att känna någon som helst oro, säger Patrik Gardesten.