Nyårshälsning från Sydkorea

”Det säkerhetspolitiska läget på den koreanska halvön och i regionen innebär att det krävs ständig vaksamhet på varje förändring som sker.” Det skriver Torbjörn Gillsparr som är vakthavande befäl vid den svenska delegationen vid NNSC vid stilleståndslinjen i Panmunjom i Sydkorea, nära gränsen mot Nordkorea.

Den svenska mässbyggnaden är en naturlig mötesplats vid högtider. Foto: Torbjörn Gillsparr/Försvarsmakten
Nyårsfirandet börjar med lite glögg och hembakta lussekatter. Av naturliga skäl blir det inga fyrverkerier denna kväll. Foto: Emma Engman

I NNSC:s nyårshälsning från ett snövitt Panmunjom skriver han vidare:

"Genom vår ständiga närvaro, våra observationer, analyser och rapporter, bidrar NNSC till öppenhet och förhoppningsvis till minskad risk till eskalering av hotfulla handlingar. Ansvaret som följer med uppgiften är påtaglig. Samtidigt känns det också hedrande att få vara delaktig i den viktiga uppgiften som Sverige varit tilldelad i över 63 år!

Sedan Koreakriget avslutades 1953 har Sverige, utan uppehåll, stöttat vidmakthållandet av avtalet genom att utgöra en av delegationerna i Neutral Nations Supervisory Commission, NNSC.

På vår arbetsplats inne i den demilitariserade zonen är det alltid minst två officerare i tjänst, en svensk officer och en schweizisk officer. Denna nyårshelg närvarar även kontingentschefen, generalmajor Mats Engman med familj. En fördel vid just denna insats, är att familjemedlemmar kan följa med till Sydkorea och om säkerhetsläget medger, under helgerna även besöka oss på campen. Med hjälp av sill, glögg, pepparkakor med mera som vi fått oss tillsända från Sverige, lyckas vi definitivt skapa trevlig jul- och nyårsstämning i vår egen Swedish Club."

Torbjörn Gillsparr avrundar med att hälsa alla därhemma: "En särskild tanke till alla kollegor som också befinner sig på insatser, såväl nationella som internationella. Gott nytt år! Må 2017 bli ett år fyllt av positiva upplevelser!"