Ny styrka från samma förband tar över i Afrika

Fanvakten står med svenska flaggan som rör sig långsamt i den varma vinden i Timbuktu.
– Det är rätt dag att lämna över befälet på. Vi är klara med det vi föresatte oss att göra när vi kom hit, säger före detta kontingentschefen Jonas Nilsson.

Jonas Nilsson (till höger) lämnar över flaggan till Per Nilsson som är ny kontingentschef över Malistyrkan. Foto: Michael Finta/Försvarsmakten
Kollegor från P 7 byter av varandra. Foto: Michael Finta/Försvarsmakten
För många, en ovanligt varm dag för ceremoni. Foto: Michael Finta/Försvarsmakten

Efter sex månaders tjänstgöring i randen av södra Sahara lämnar nu Mali 04 över till sina efterträdare, Mali 05. Båda förbanden är från P 7 och överlämning sker mellan kollegor som normalt jobbar tillsammans på Revingehed. Trots att det är 36 grader i skuggan är klimatet är betydligt svalare nu än vad det var i juni när Mali 04 tog befälet.

Den 25 april 2013 antog FN:s säkerhetsråd resolution 2100, som inrättade en FN-ledd stabiliseringsinsats i Mali, Minusma (United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali). Foto: Michael Finta/Försvarsmakten

– Värmen och sanden är bara en av utmaningarna i ökenmiljön som vi hanterat. Hotbilden i konflikten gör att det aldrig går att slappna av, för även om det finns ett fredsavtal finns det en mängd aktörer som med terrorhandlingar försöker sabotera fredsprocessen.

Jonas Nilsson lämnar symboliskt över den svenska flaggan till chefen för Mali 05, Per Nilsson, och önskar honom lycka till.

– Det känns tryggt att lämna över till kollegorna. Vi har byggt vårt arbete på en grund som lagts av våra företrädare men utvecklat många områden så att insatsen, med underrättelser i fokus har fått flera dimensioner som till exempel skydd av civilbefolkningen genom säkerhetsoperationer och ett närmare arbete med den maliska armén och de maliska myndigheterna.

Den svenska malistyrkan utgörs förutom av ett ISR-förband (underrättelseförband) i Timbuktu även av logistikstödsenhet i Bamako och officerare i stabstjänst. Underrättelseförbandet levererar information till FN högkvarteren i Bamako.

– Vi kom till hit för att göra Mali till en bättre plats att leva på. Vi kan med stolthet konstatera att vi gjort skillnad och lämnar Timbuktu som en säkrare plats än när vi kom. Nu är det dags för Mali 05 att ta vid och fortsätta arbetet, säger Jonas.