Tillsammans för ett starkare nationellt försvar

Det svensk-finska samarbetet tar ytterligare ett steg när finska flygvapnet första gången deltar i den svenska nationella flygvapenövningen – Flygvapenövning 2016, FVÖ 16.

Svenske flygvapenchefen generalmajor Mats Helgesson och finske flygvapenchefen generalmajor Kim Jäämeri besökte flygvapenövningen och Visbybasen under lördagen. De var samstämmiga - det svensk-finska samarbetet är utvecklande för både svenska och finska flygvapnet. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

− Vårt samarbete betyder väldigt mycket för svenska flygvapnet. Det är en viktig och tydlig markering till omvärlden, säger flygvapenchefen generalmajor Mats Helgesson.

Huvudsyftet med övningen är att öva taktisk ledning av luftstridskrafterna och nationellt uppträdande från flottiljer i ett högkonfliktsscenario mot en högteknologisk motståndare.

På F 17 Gotland, eller Visbybasen, baserar 212.stridsflygdivisionen från F 21 med Jas 39 Gripen, Flygskolan från Luftstridsskolan med SK 60 och det finska flygvapnet med F-18 Hornet. Det är dessa flygande förband som spelar fienden och ger krigsförbanden utvecklande utmaningar, vilket höjer vår nationella förmåga att försvara Sverige. För att göra det lite besvärligare för de krigsförband som verkar från fastlandet finns Saab med Learjet och MU-2 på plats för att genomföra elektronisk krigsföring som går ut på att störa ut olika sensorer.

Vinna-vinna-förhållande

Vad det finska flygvapnet gör i den svenska nationella övningen kommer det svenska flygvapnet återgälda om några veckor när den finska motsvarigheten till FVÖ 16 − Ruska 16 − genomförs om några veckor.

− Vi kommer att fördjupa vårt samarbete ytterligare med vårt deltagande i Ruska. Då vi spelar fienden och verkar från Sverige, säger Mats Helgesson.

Inte bara i luften sker samarbetet. Under FVÖ 16 har svenska flygtekniker påbörjat så kallad Cross service vilket innebär att de har genomfört både teoriutbildning och praktik på det finska stridsflygplanet F-18 Hornet för att kunna vara behjälplig vid klargöring. Det innebär att de finska stridspiloterna har ansvaret för flygplanet och de svenska flygteknikerna kan ta emot, tanka och assistera så att flygplanet kan starta mot nya uppdrag.

− Det är jättebra. Det innebär att basförbanden kan hjälpa varandra. Det blir nytta för framtiden, säger Mats Helgesson.

Även den finske flygvapenchefen generalmajor Kim Jäämeri är nöjd med utvecklingen och blickar fram mot Ruska 16.

− Vi får en större övning som kräver mer och möjliggör att vi kan använda våra egna resurser i försvarsrollen, säger han och fortsätter.

− Samarbetet går bra och det här är helt rätt väg att gå. Vi borde ha startat tidigare för detta ger så mycket när det kommer till att öka den egna förmågan till nationellt försvar, säger Kim Jäämeri.