Redo för start

Ronneby flygbas är en av de platser stridsflyg startar och landar ifrån under Flygvapenövningen. På den så kallade linjen jobbar personal från 22:a flygunderhållskompaniet för att säkerställa att flygmaskinerna är redo för start när order om start kommer från flygtaktisk chef.

I Flygvapenövningen deltar personal från flygvapnets samtliga förband och från luftvärnet. Lukas Wannberg är en av dem som finns på plats vid Ronneby flygbas. Foto: Helene Nyberg/Försvarsmakten
Thomas Neretnieks, flygtekniker och lärare vid FMTS i Halmstad. Foto: Helene Nyberg/Försvarsmakten
Foto: Helene Nyberg/Försvarsmakten
Blivande flygtekniker Rasmus Bystedt. Foto: Helene Nyberg/Försvarsmakten
Foto: Helene Nyberg/Försvarsmakten
Flygning sker med start och landning från Uppsala, Malmslätt, Såtenäs, Hagshult, Ronneby och Visby. Foto: Helene Nyberg/Försvarsmakten

Till vardags utbildar Thomas Neretnieks blivande flygtekniker på Jas 39 Gripen vid Försvarsmaktens tekniska skola, FMTS, i Halmstad. Under Flygvapenövningen är han på plats vid F 17 för att förstärka upp flygunderhållskompaniet.

− Det är jätteroligt att tillämpa det som vi lär ut i skolan.

Men Thomas är inte själv på linjen utan under sina vingar har han också två blivande flygtekniker.

− Det är första gången jag är med i Flygvapenövningen och det känns fruktansvärt kul. Det är väldigt annorlunda från det jag gör på skolan i Halmstad, säger Lukas Wannberg.

− Det känns bra att öva. I vardagen handlar det mycket om att producera flygtid medan under övningen lever vi ett scenario med hög konfliktnivå och fokus är att utveckla våra förmågor, säger Rasmus Bystedt.

Innan en flygmaskin lämnas över till flygföraren har en klargöring genomförts, dvs. flygmaskinen har kontrolleras enligt fastställda rutiner.

− När flygmaskinen är i luften gäller det återhämta sig och fylla på med energi men samtidigt vara beredd att ta emot planet när det landar, säger Thomas Neretnieks