Militärt världsrekord första tävlingsdagen

militära VM i livräddning har startat i Halmstad

Trots regn, blåst och en temperatur på bara dryga tio grader sattes ett nytt militärt världsrekord redan första tävlingsdagen vid de militära världsmästerskapen i livräddning i Halmstad. Kai-Uwe Schirmer från Tyskland stod för bedriften i grenen ”100 meter räddning med fenor och räddningstorped” på den nya rekordtiden 53,82 sekunder.

Kai-Uwe Schirmer, Tyskland, guldmedaljör och världsrekordhållare, i grenen 100 meter räddning med fenor och räddningstorped. Foto: Carl Sjöstrand/Försvarsmakten
Maria Dahlström, Sverige, tog en fin tredjeplats i grenen 200 meter hindersim. Foto: Charlotte Pettersson/Försvarsmakten
Damernas finalstart i grenen 100 meter räddning med fenor och räddningstorped. Foto: Carl Sjöstrand/Försvarsmakten
Herrarnas målgång i finalen i grenen 100 meter räddning med fenor och räddningstorped – dockan bogseras med hjälp av räddningstorpeden som kopplats runt dockan som en livboj. Foto: Carl Sjöstrand/Försvarsmakten
En av damernas starter under den första tävlingsdagen. Foto: Carl Sjöstrand/Försvarsmakten
Tävlingsgrenen 50 meter bogsering av docka- den tävlande bogserar dockan genom att hålla den i ena handen. Foto: Charlotte Pettersson/Försvarsmakten
Glada svenskar som tagit silver i stafettgrenen 4 x 50 meter hindersim för damer. Längst fram till höger Maria Dahlström som även tog brons i individuellt 200 meter hindersim för damer. Foto: Carl Sjöstrand/Försvarsmakten

– Det känns jättebra, konstaterar Kai-Uwe Schirmer nöjt. Det är en bra tid och det var en skön känsla att simma i den här bassängen. Det är också en ära att få tävla för den tyska försvarsmakten tillsammans med alla dessa duktiga deltagare från hela världen.

Fyra grenar i bassäng första tävlingsdagen

Under den första av fyra tävlingsdagar har de tävlande gjort upp om 42 medaljer i fyra olika grenar, tre individuella och en stafett. Både herrar och damer har tävlat i grenarna 200 meter hindersim, 4x50 meter hindersim, 50 meter bogsering av docka och 100 meter räddning med fenor och räddningstorped. Det handlar dels om att simma under nedsänkta vattenhinder och dels om att simma en sträcka, dyka ned i vattnet och hämta en ”nödställd” i form av en docka och sedan föra denna till säkerhet med eller utan hjälp av fenor och en så kallad räddningstorped (livboj). Kina kammade hem flest medaljer, 15 stycken, tätt följt av Tyskland med 12 medaljer.

Framgångar för både erfarna och debutanter

Värdnationen Sverige gick inte heller lottlös då Maria Lundahl nådde en tredjeplats i damernas 200 meter hindersim och de svenska damerna knep en hedervärd silvermedalj i 4x 50 meter hindersim.
– Det här kom oväntat för min del, men känns förstås bra, säger Maria Lundahl. Det är första gången jag deltar i den här typen av internationellt militärt mästerskap och hade inte alls koll på mina konkurrenter. Det känns väldigt skönt att det gick så bra redan första dagen- nu släpper pressen lite inför kommande tävlingsdagar!

Kai-Uwe Schirmer har däremot varit med förr och är även på väg mot kommande motsvarande civila världsmästerskap i Holland om 27 dagar:
– Mina förberedelser har varit bra, och det här mästerskapet är ett bra kvitto på vägen. Jag hoppas att jag fortsätter att simma snabbt även under de kommande tävlingsdagarna!

Tävling, men också gemenskap

Totalt kommer de drygt 100 tävlande att kämpa om 196 medaljer i 17 olika grenar. Två tävlingsdagar genomförs i bassäng och två i strandnära vatten.
– Tävlingsgrenarna har en mycket nära koppling till verkliga livräddningssituationer, förklarar Jesper Lindberg, tävlingsledare, Luftvärnsregementet. Både civila och militära livräddare behöver träna och utveckla metoderna för livräddning. Det är på den vägen tävlingarna och mästerskapen har kommit till.

Både Kai-Uwe och Maria intygar att mästerskapet även har en viktig social funktion.
– Det är en väldigt god atmosfär och stämning när vi träffas såhär, berättar Kai-Uwe. Trots att vi tävlar mot varandra är vi nästan som en stor familj. Vi gör ju det mesta tillsammans- äter, bor och tävlar.
– Här träffar man människor från hela Försvarsmakten och andra länder på en kompisnivå, intygar Maria.