Möt Försvarsmakten på Stockholm Pride

Alexandra Larsson är major i flygvapnet och var den första officeren som genomgick könskorrigering och stannade kvar i Försvarsmakten. Under Stockholm Pride berättar hon om sin personliga resa.

Försvarsmakten på Stockholm Pride 2015. Foto: Jesper Tengroth/Försvarsmakten

Nästa vecka startar Stockholm Pride 2016 på Östermalms IP och avslutas traditionsenligt med paraden lördagen den 30 juli. I år kommer Försvarsmakten fokusera på att genomföra seminarier i Pride House i Kulturhuset i stället för den etablering i Pride Park som myndigheten haft tidigare år. 

Ett av seminarierna handlar om att bestämma över sin egen historia. Alexandra Larsson, som nyligen också var dagens gäst i P4 Extra i Sveriges Radio, berättar då om sin personliga resa med reflektioner utifrån vad det kan innebära att vara öppen och autentisk på arbetsplatsen.

Alexandra Larsson
Alexandra Larsson. Foto: Tracy Alm/Försvarsmakten

– Att vara öppen på jobbet är inte ens självklart i alla delar av Försvarsmakten och än mindre i många andra länders försvarsmakter. För mig som flata och transsexuell är det ett otroligt viktigt symboliskt ställningstagande att få en tydlig bekräftelse att jag har en naturlig plats i Försvarsmakten, säger Alexandra Larsson, som också kommer medverka i SVT:s God Morgon Sverige, fredagen den 29 juli.

– Jag tror det är så för många HBTQ-personer och om vi tryggt kan vara oss själva på jobbet så skapar vi också mer effektiva militära förband i förlängningen. Att finnas på Pride är bra för Försvarsmakten på så många sätt.

På torsdag bjuder föreningen HoF (Homo-, bi- och transpersoner i försvaret) in till paneldiskussion med fokus på maktstrukturer och normbildning runt sexualitet, kön och könsidentitet och på fredag presenterar forskarna Alma Persson och Fia Sundevall ny forskning om HBT-personers inkludering och exkludering i den svenska Försvarsmakten sedan 1940-talet.

– Att Försvarsmakten deltar i Stockholm Pride är jätteviktigt dels för mig personligen och dels för att vi som har att försvara demokratin måste själva representera folket och de värderingar som ryms i vår demokrati, säger Alexandra Larsson.

Seminarierna genomförs tillsammans med föreningen HoF och myndigheterna i Samverkansrådet. Paraden genomförs lördag 30 juli klockan 13.00. Försvarsmaktens del i paraden leds av HoF med musikaliskt stöd av fältartisterna.