Flyg över centrala Stockholm

På fredag den 1 juli fyller det svenska flygvapnet 90 år. I Stockholm uppmärksammas det med en ceremoni vid Flygarmonumentet på Karlaplan i Stockholm samt överflygning av bland annat Jas 39 Gripen.

En rote JAS 39 Gripen fotograferade från en dold jägarobservationsplats (OP).

Arméns Jägarbataljon genomför krigsförbandsövning (KFÖ) på Gotland. Scenariot är att en fiende har intagit Visby flygplats och även landsatt trupp på ön. Tack vare goda underrättelser finns redan en jägarskvadron från Arméns jägarbataljon på plats och övervakar och rapporterar det som sker, beredda nedkämpa högvärdiga mål på order. Övningen har momentvis vissa kopplingar till arméövningen som samtidigt pågår i södra Sverige (AÖ15) samt flygvapenövningen, men i stort är det helt frikopplade övningar.
En rote JAS 39 Gripen fotograferade från en dold jägarobservationsplats (OP).

Arméns Jägarbataljon genomför krigsförbandsövning (KFÖ) på Gotland. Scenariot är att en fiende har intagit Visby flygplats och även landsatt trupp på ön. Tack vare goda underrättelser finns redan en jägarskvadron från Arméns jägarbataljon på plats och övervakar och rapporterar det som sker, beredda nedkämpa högvärdiga mål på order. Övningen har momentvis vissa kopplingar till arméövningen som samtidigt pågår i södra Sverige (AÖ15) samt flygvapenövningen, men i stort är det helt frikopplade övningar.
Under fredagsförmiddagen kan det bullra rejält när bland annat Gripen-plan passerar över centrala Stockholm. Foto: Mats Nyström/Försvarsmakten

Ceremonin, där bland andra flygvapenchefen generalmajor Mats Helgesson deltar, startar klockan 10:00 med en överflygning av SK-60, Jas 39 Gripen, TP 84 Hercules samt helikoptrar. Allmänheten välkomnas att närvara vid ceremonin.

Överflygningen består av en grupp Jas 39 Gripen i ruterformation, en rote TP 84 Hercules i kolonn, Team60 (sex stycken SK 60 med rök) och helikopter 14, 15, 16 i pilformation, som kommer från norr i sydlig riktning, rakt över Tessinparken och Fältöversten. Vid överflygningen kan det förekomma en del buller.