Livgardet övar i centrala Stockholm

Torsdagen 19 maj genomför Livgardet en övning som delvis äger rum i centrala Stockholm. Under övningen marscherar cirka 170 soldater och officerare från Kavallerikasern på Lidingövägen till Centralstationen. Ingen skottlossning kommer att förekomma.

Grönklädda soldater med stridsutrustning marscherar över Klarabergsviadukten i ett regnigt Stockholm.
Grönklädda soldater med stridsutrustning marscherar över Klarabergsviadukten i ett regnigt Stockholm.
Soldater och officerare från Livgardet och Ledningsregementet kommer under torsdag morgon att marschera genom delar av Stockholm på väg till en beredskapsövning. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten

Personalen marscherar från Kavallerikasern cirka klockan 9.30 - 10.00 och rör sig därefter via Kungsgatan och Sveavägen ner till Centralstationen där de fortsätter med tåg till sitt övningsområde som ligger norr om Stockholm. På kvällen återvänder personalen med egna transportmedel. Förutom Livgardet ingår även personal från Ledningsregementet i övningen.

Syftet med övningen är att träna en tillfälligt sammansatt styrka i att lösa en krigsuppgift med kort varsel och utan fungerande radiokommunikation.

– Vi kommer att titta på hur olika rutiner fungerar och hur personalen arbetar med ledning och planering. Efteråt genomför vi en kontroll med utvärdering, säger major Johan Modigh som deltar i planeringen.

Under övningen bär personalen stridsutrustning och vapen. Övningen övervakas av övningsledare och militärpolis. Vid passage över vägar kan tillfälliga avspärrningar förekomma.

Soldaterna som övar tillhör Livgardets 10:e livbataljon som även ansvarar för en stor del av bevakningen och den statsceremoniella tjänsten (beriden högvakt etc.) vid Stockholms slott. Vid höjd beredskap, krig och svåra påfrestningar i samhället är 10:e livbataljonens uppgift att bevaka och skydda viktiga objekt och verksamheter i Stockholmsområdet.