Laddade för stentuff utmaning

Söndag 10 april 2016 klockan 06.00 startar Nordenskiöldsloppet, världens längsta klassiska skidlopp som genomförs utanför Jokkmokk. Närmare 400 åkare kommer att stå på startlinjen med cirka 20 mils skidåkning framför sig när startskottet går på söndag morgon. Av dessa är sju åkare från Norrbottens regemente. I 19 kommer även att ha personal på plats för att stödja regementets deltagare under tävlingen.

Mikael Stenqvist och de andra deltagarna från I 19 laddade för Nordenskiöldsloppet genom att köra Bodens garnisons årliga lagstafett Wintergames. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

– Det är en konstig känsla, det är svårt att veta hur man ska förbereda sig när man aldrig har åkt så långt, det längsta lopp jag har åkt är Vasaloppet och det är ju nio mil, säger Andrea Wickbom som självklart har tränat en hel del inför loppet på söndag.
– Den här veckan har det inte blivit så mycket träning men förra veckan blev det närmare 15 timmar. Det blir ju fokus på stakning för det kommer ju bli en del av den varan. Sedan har jag varit upp till Jokkmokk och testat ett parti på ett par mil av banan, berättar Andrea.

Återuppstår efter 132 år

Den totala distansen på hela 20 mil gör loppet till världens längsta klassiska längdskidlopp och den första ultratävlingen i modern tid när loppet nu återuppstår efter 132 år. Loppet har nämligen anor från 1884 då polarforskaren Adolf Erik Nordenskiöld avverkade en lång distans under en av sina expeditioner.

Läs mer om Nordenskiöldsloppets historia.

Nytt för alla

Tävlingen är öppen för både elitåkare och motionärer. Maxtiden för att slutföra loppet är 26 timmar och 20 minuter.
– Det känns spännande och lite ovisst, men det är ingen idé att oroa sig. Det här loppet har ju inte genomförts i modern tid så det finns ju ingen deltagare som har åkt det tidigare, det är ju nytt för alla. Det finns ju heller ingen tävling i långloppsvärldscupen som är så lång, de flesta lopp är kring 4-5 mil och de längre är Marcialonga i Italien som är sju mil och Vasaloppet som är nio mil, berättar Mikael Stenqvist som är en av åkarna från I 19.
– 20 mil är en häftig utmaning men jag ska klara det, avslutar Mikael.

Karta