Ministrar besökte Mali

Det svenska förbandet i Mali fick under veckan besök av ÖB Micael Bydén och statsråden Peter Hultqvist och Margot Wallström. Under ett dygn fick den svenska delegation möjlighet att träffa förbandet och skapa sig en uppfattning om verksamheten och situationen i landet. Det var första gången som ÖB besökte den svenska FN-styrkan i Mali.

Överbefälhavare Micael Bydén, utrikesminister Margot Wallström och försvarsminister Peter Hultqvist på besök hos svenska styrkan i Mali. Foto: Gustav Dahlgren/Försvarsmakten
Utrikesministern och försvarsministern tillsammans med kontingentschef Markus Höök besöker Timbuktu stad och genomför flera möten med bland annat militära och civila delar inom FN-insatsen Minusma. Här är statsråden på väg från Djingareybermoskén till ett möte hos Timbuktus guvernör Mohamad Ibrahim Cissé. Foto: Gustav Dahlgren/Försvarsmakten
ÖB Micael Bydén tackar förbandschef Markus Höök för ett bra och givande besök hos förbandet utanför Timbuktu. Foto: Gustav Dahlgren/Försvarsmakten

– Det är många starka intryck av landet, miljön och människorna som jag tar med mig härifrån. Jag är mycket imponerad av förbandets förmåga och jag känner en stolthet över de prestationer som ni bidrar med till FN:s stabiliseringsinsats i Mali, säger Micael Bydén.

Delegationen besökte olika delar av förbandet och genomförde flera möten med både civila och militära delar inom FN i Timbuktu stad.
Både Peter Hultqvist och Margot Wallström var mycket nöjda med besöket i Mali.

- Det har varit intressant att få träffa förbandet på plats i Mali. Vi är mycket glada över att få komma hit och både jag och utrikesminister Margot Wallström är stolta över den nytta som ni gör för det maliska folket, säger försvarsministern Peter Hultqvist.