Stort intresse för Försvarsmakten i Skövde

Tusentals intresserade har under lördagen besökt Skövde garnison. De har fått prova, känna, klämma och klättra på Försvarsmaktens fordon och materiel och haft möjligheten att fråga vår personal allt mellan himmel och jord om hur det är att arbeta i Försvarsmakten. De har också fått se kung Carl XVI Gustaf överlämna Markstridsskolans nya fana under pompa och ståt.

En populär plats att besöka var provsmakningen av grillspett Foto: Caroline Karlsson/Försvarsmakten
Under stridsfordonsparaden, med både gamla och nya fordon, hade kungen en hedersplats Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten
Kungen besökte även utställningsområdet Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten
Det var tävling mellan bataljonerna i garnisonen Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten
Som avslutning på dagen så samlades Skövde Pride på området och Prideparaden avmarscherade. Givetvis gick garnisonens chefer med i tåget. Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten

Officiellt öppnade garnisonsdagen inte förrän klockan tio, men redan vid nio började fältet fyllas på med nyfikna personer. Det som drog mest folk under förmiddagen var, utan tvekan, när kungen lämnade över Markstridsskolans fana till skolans chef Michael Nilsson. För besökarna Eva och Mikael Nilsson var kungen en anledning till besöket, men inte det enda.

– Vår son är deltidssoldat i Skövde så för vår del är det huvudanledningen till att vi är här. Att få en chans att förstå vad vår son gör på dagarna. Jag, som är sjuksköterska, tycker också att det var jätteroligt att se sjukvårdsdelarna som var utställda. Jag blev nästan värvad, jag med, till deltidstjänstgöring, säger Eva.

Kungen och de övriga besökarna fick också se en parad med stridsfordon. Paraden innehöll både historiska och moderna fordon; bandvagnar, stridsvagnar, stridsfordon och hjulfordon. Alla har använts eller används i Försvarsmakten. En som var väldigt intresserad, framförallt av stridsvagnsdelen, var William Tinnberg.
– Jag tycker det är viktigt med sådana här dagar för att visa upp verksamheten för personer som inte riktigt vet vad Försvarsmakten gör.

Chefen för Skövde garnison, Fredrik Ståhlberg, håller med William.
– Det känns bra att kunna visa upp alla förband i Skövde vid ett och samma tillfälle. Framförallt för att besökarna har möjligheten att se och träffa all vår duktiga personal och få en uppfattning om det viktiga arbete de lägger ner för det samlade försvaret.

Dagen innan garnisonsdagen så var det öppet hus för skolor i Skaraborgsområdet. Några som istället valde att ta med sig sina elever under lördagen var Vård- och omsorgsprogrammet på Västerhöjdsgymnasiet i Skövde.

– Många av våra elever går vidare till en tjänst inom Försvarsmakten. Därför känns det spännande för oss att kunna se vad som erbjuds karriärmässigt. Vilka tjänster finns det, hur fungerar det med utlandstjänstgöring och så vidare, säger Agneta Bengtsson, programansvarig på Vård- och omsorgsprogrammet på Västerhöjdsgymnasiet.

Agneta och hennes elever avslutade dagen, precis som många andra, med att gå med i Skövde Prides festivalparad som startade från garnisonsområdet på eftermiddagen.