Krigets krav i fokus

Efter fem månader i landet kan personalen i EUTM Mali 05 sammanfatta tiden som både utmanande, spännande och otroligt varm.

Vapenvårdsutbildning. Foto: Försvarsmakten
Under regnperioden var det lite besvärligare att bedriva utbildningar. Foto: Försvarsmakten
Sjukvårdsutbildning. Foto: Försvarsmakten

Det började intensivt med en flytt norrut till staden Segou där de under sju veckor genomförde utbildning med stridsgruppen GTIA* Balanzan. En GTIA som tidigare blivit utbildade av EUTM. Utbildningen genomfördes med fokus på allt från enskild soldat till internationella humanitära lagar.
Detta var en utmanande tid då några endast varit i landet i tre dagar innan det var dags att påbörja utbildningen i den 50 gradiga värmen.

Det var med en känsla av stolthet och förhoppning som personalen sju veckor senare tog avsked av soldaterna i stridsgruppen GTIA Balanzan. Svenskarna i EUTM Mali återvände till Koulikoro, och soldaterna grupperade norrut för att fortsätta sitt arbete med att stabilisera landets norra delar.

Under tiden som landskapet bytte skepnad från brun karg stäppmark till grönt landskap, fyllt av liv, fortsatte gänget i Koulikoro med utbildning av kadetter från Malis officersskola. Några av dessa kadetter var då inne på sina absolut sista veckor innan examen, och träningen bestod av allt från tuffa närkampspass till mörkerstridsövningar. Dessa tre veckor blev ihågkomna, av kadetterna, som bland de tuffaste och mest utmanande veckorna i deras utbildning. Utbildningsveckorna blev också ett utmärkt avstamp inför utmaningarna som väntar de nyexaminerade officerarna i de norra delarna av landet.

Under uppehållet mellan två utbildningsperioder nåddes svenskarna av rapporter om att stridsgruppen GTIA Balanzan nått stora framgångar i norr, vilket var mycket glädjande och ett bevis på att utbildningen gett resultat.

I slutet av juni anlände drygt 350 underofficerskadetter till träningscentret i Koulikoro och förväntningarna på utbildningen var mycket hög. Precis som hemma i Sverige så utgör underofficerarna även i Mali armens ryggrad, och skall under mycket svåra förhållanden kunna leda sina soldater och ta livsavgörande beslut i pressade situationer.
Med tanke på detta så genomfördes stor del av utbildningen i fält med mycket praktiska moment, där det svenska utbildningsteamet fokuserade på att lära kadetterna konsekvensen av felbeslut och fördelen med att hela tiden leda sina soldater med krigets krav i fokus.

När man nu slutfört denna uppgift återstår överlämning till efterträdarna. Även detta en viktig uppgift för att skaffa så bra förutsättningar som möjligt inför EUTM Mali 06, där jobbet med att utbilda maliska förband och kadetter fortsätter. Allt för att stödja den maliska regeringen att återta och stabilisera sitt land.

*) GTIA står för "groupment tactique interarmes" och kan förklaras som en militär styrka sammansatt med inslag av olika arméstridskrafter exempelvis artilleriet, infanteriet med flera.