Flygvapnet redo att försvara Sverige

I dag startar Flygvapenövning 2015, FVÖ 15, där fokus är det nationella försvaret. Tidigare under veckan har marktransport av materiel genomförts från Luleå till Uppsala och under torsdagen ombaserade personal och materiel. Dessutom ombaserade 212:e stridsflygdivisionen sex Jas 39 Gripen till Uppsala under gårdagen.

150827 Ombasering av förband från Luleå till Uppsala inför Flygvapenövning 15. Divisionschef 212.stridsflygdivisionen Anders Gustafsson har precis landat på Uppsala flygplats.
150827 Ombasering av förband från Luleå till Uppsala inför Flygvapenövning 15. Divisionschef 212.stridsflygdivisionen Anders Gustafsson har precis landat på Uppsala flygplats.
Divisionschef för 212:e stridsflygdivisionen Anders Gustafsson är redo för uppdrag. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
150828 Ombasering av förband från Luleå till Uppsala inför Flygvapenövning 15. Flygtekniker förbereder bogsering av Jas 39 Gripen.
Flygtekniker förbereder bogsering av flygplan. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
150828 Ombasering av förband från Luleå till Uppsala inför Flygvapenövning 15. Förberedelser inför övningsstarten. Flygplan som under natten stått i hangaren bogseras ut till uppställningsplats.
Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

Cirka åttio personer har anlänt till Uppsala från Luleå för att medverka i årets flygvapenövning.

− Ombaseringen gick enligt plan. Vi passade på att finslipa detaljer bland annat inflygning till Uppsala flygplats. Kul att vara tillbaka här, det var några år sedan sist, säger Anders Gustafsson divisionschef för 212:e stridsflygdivisionen.

Sedan personalen anlände till Uppsala har personalen, både stridspiloterna och övrig markpersonal förberett sig inför starten på övningen. Kontor ska inredas och samband ska upprättas med högre chef så att krigsförbanden kan ta emot order − allt för att vara förberedd när väl övningen startar.

− Nu är vi redo. I övningen är vi i krig så vi förväntar få en startorder ganska nära i tid för att sedan kunna agera. När, i vilken roll och vart vet vi inte ännu. Vi är beredda på allt, det är för det här vi tränar varje dag, avslutar Anders Gustafsson.