Med uppdrag att mätta

Det är många olika funktioner som är inblandade vid en flygövning. En del flyger, vissa sköter bevakningen och några lagar mat. 

Amanda Arvidsson, förplägnadstroppen vid 234:e underhållspluton Foto: Helene Nyberg/Försvarsmakten
Foto: Helene Nyberg/Försvarsmakten

Varje dag ser förplägnadstroppen till att personal från basbataljonen är mätta. Förutom frukost och kvällsmål lagar de 200 portioner mat till lunch och middag.

− Det är kul, det är en helt annan slags matlagning. Det är mer utmanande att skapa bra smaker på stor mängd mat, säger Amanda Arvidsson från förplägnadstroppen.

Men det är mycket jobb.

− Det är svettigt. Vi jobbar hårt men vi får mycket beröm för maten så det är kul att jobba hårt då.

− Vi frågar efter mycket feedback för att bli bättre och ibland fått lite kring kryddningen och konsistensen på maten. Men det är mycket bra feedback.

Nedan ett favoritrecept på ett bröd som förplägnadstroppen brukar baka.

Kalljäst focaccia

  • 75 gr jäst
  • 9 dl vatten
  • 6 msk rapsolja
  • 3 msk honung/sirap
  • 1,5 tsk salt
  • 18-20 dl vetemjöl
  1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och olja och rör tills jästen löst sig. Tillsätt salt, honung/sirap och mjölet i omgångar tills du har en smidig deg.
  2. Häll ut degen på en oljad plåt. Låt degen jäsa under en bakduk i 10 minuter. Ställ därefter plåten i kylen över natten.
  3. Vrid ugnen till 200 grader och låt plåten stå framme medan ugnen blir varm. Pensla med vatten eller ägg och strö över salt, vitlök och rosmarin. Tryck därefter ner bitar av fetaost, oliver och soltorkade tomater i degen. Grädda mellan 20-30 minuter.
Fakta ACE 2015

Arctic Challenge Exercise 2015 är en internationell flygövning som genomförs i norra Sverige, Norge och Finland under tiden 25-29 maj och 1-5 juni. Övningen genomförs för andra gången inom ramen för det nordiska samarbetet och det Cross border-avtal som finns mellan länderna.

Deltagare
I övningen deltar cirka 3 600 personer och 115 flygplan från nio olika länder. Deltagande nationer förutom Sverige är Norge, Finland, Schweiz, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, USA och Nederländerna.

Mediakontakt
Louise Levin
Informationschef F 21
info-f21@mil.se
Tel. 0920-23 41 32, 
070-656 26 07