”Lite avrostning – sen är det full fart”

Det är i mitten av maj och det är åter dags för en veckas krigsförbandskurs för deltidssoldaterna på 1921:a pansarskyttekompaniet.
– Det är kul att vara inne igen, skönt med lite luft och ett avbrott från vardagen, säger Marcus Dahlberg, vagnchef på ett av stridsfordonen.

Marcus Dahlberg, vagnchef som till vardags arbetar på Military Work, ett företag som rekryterar och bemannar andra företag med personal som har militär bakgrund. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Stämningen på topp. Kompanichefen Magnus Förare i samtal med några av soldaterna. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Anfall i hel pluton innebär hög grad av samordning av eld och rörelse. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Plutonchefen Fredrik Ocklind går igenom anfallet med hjälp av en terrängskiss. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Rickard Lensäter, gruppchef. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Karl Schooner, sjukvårdare och Therese Wasserman, sjuksköterska, övar undersökning och behandling med den nya skjukvårdsdockan. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Kulspruteskytt under eldgivning. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Stridsfordon 90 i eldställning. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Veckans krigsförbandskurs en av årets två större övningar för kompaniet, närmare 150 deltidssoldater och reservofficerare är på plats. Senast de var inne var hösten 2014. Då genomförde kompaniet sin krigsförbandsövning i samband med den stora övningen Höstlöv.
– Det är ett ruggigt driv i det här kompaniet, det finns alltid en vilja att komma in och öva. Ett exempel på det är under övning Vintersol i mars i år. Tredje brigadstabens bemanningsförband från Ledningsregementet kunde inte vara med, då kom några av våra soldater in och fungerade som bemanningsförband. Det innebar att brigadstaben kunde öva med främre ledningsplats ute i övningsområdet, berättar kapten Magnus Förare, kompanichef.

Ledarskap

På fredagsmorgonen var det full aktivitet runt om på regementet, 90-vagnarna ställde upp utanför grindarna på garageområdet för att göra sig klara för dubbelsidig stridsövning på Bodens södra skjutfält.
– Det är så kul att vara inne igen, det är lite avrostning första dagen men sedan är det full fart, berättar Marcus Dahlberg, vagnchef som till vardags arbetar på Military Work, ett företag som rekryterar och bemannar andra företag med personal som har militär bakgrund.
– Vi är partner med Försvarsmakten med fokus på personalförsörjning. Vi ska verka för att fler deltidstjänstgörande ska få ett jobb via oss som medger att de kan bibehålla sin deltidsanställning och åka på övningar. Då är det ju också naturligt för oss på Military Work att arbeta deltid i Försvarsmakten. Man får praktisera sitt ledarskap i en annan miljö och när man kommer hem efter övning har man stärkt sin soldatidentitet, säger Marcus.

Eld och rörelse

Ute på Kusträsk skjutfält övades skyttegrupperna i tre olika stationer, gruppstrid, strid i anfallsmål och metoder för eld och rörelse i hel pluton.
– På den här stationen kör vi anfall i hel pluton, det innebär hög grad av samordning av eld och rörelse, berättar kapten Mattias Vainionpää, kompaniövningsledare.
Rickard Lensäter från Sundsvall är en av gruppcheferna. Rickard var med i hemvärnet i Medelpad innan han sökte sig till 1921:a pansarskyttekompaniet.
– Jag satt på jobbet och surfade in på Försvarsmakten och såg att de sökte deltidssoldater till det här kompaniet. Jag kände att jag ville ha lite mer utmaning så skickade in en ansökan direkt. Och jag har definitivt fått en utmaning. Ta det här plutonsanfallet till exempel. Varje soldat fungerar egentligen helt okej men vi gruppchefer som ska leda och ge order under anfallet får lite problem. Vi är inte riktigt inkörda på ordertabulatur och sånt, det märks att vi behöver öva och det är ju precis det vi gör nu, säger Rickard.

Realistiskt för sjukvårdarna

Samtidigt som det vagnarna tränar strid och skyttegrupperna skjuter skarpt genomförs andra befattningsutbildningar parallellt. Bland annat pågår sjukvårdsutbildning på sjukvårdsskolan inne på kasernområdet.
– Här får sjukvårdarna utbildning på en ny docka, ett utbildningshjälpmedel som kallas ALS, fritt översatt "Avancerad livräddningssimulator". Dockan har an massa möjligheter och funktioner. Här kan den som styr dockan reglera puls, blodtryck och annat, man kan till och simulera olika ljud om man lyssnar på lungorna, berättar kapten Roger Viktorsson, chef sjukvårdsskolan.
– Jättebra att få öva med den här dockan, här får vi göra undersökning och behandling samtidigt som vi får riktiga värden att ta hänsyn till. Det ska bli intressant att se hur det är att jobba med den i vårt sjukvårdstransportfordon, säger Karl Schooner, sjukvårdare på kompaniet.