Från Italien till Luleå

Den nordiska flygövningen Arctic Challenge Exercise pågår för fullt. I övningen deltar cirka 3 600 personer från nio olika länder.  En av de nationer som baserar på Norrbottens flygflottilj är USA.

Clinton Begnoche från US Air Force Foto: Helene Nyberg/Försvarsmakten
Foto: Helene Nyberg/Försvarsmakten
Foto: Helene Nyberg/Försvarsmakten

US Air Force anlände förra veckan och har hunnit vara i Luleå några dagar. En av dessa är teknikern Clinton Begnoche.

− Det är kallt här, men jag gillar staden eftersom det är ett lugnare tempo här.

Förbandet deltar med F-16 Fighting Falcon och det är bland annat Clinton Begnoche som ansvarar för underhållet av planen.

− Vi inspekterar planen och ser till att de är redo för start när piloten kommer. Om det är något som måste åtgärdas fixar vi det.

Clinton Bergnoche har varit i US Air Force i drygt ett år och Arctic Challenge Exercise är hans första övning.

− Jag ser framemot en händelserik övning. Jag gillar tempoväxlingen och känslan när piloterna kommer ut och stridsflygplanen startar. Det är något jag ser framemot varje dag.

Fakta ACE 2015

Arctic Challenge Exercise 2015 är en internationell flygövning som genomförs i norra Sverige, Norge och Finland under tiden 25-29 maj och 1-5 juni. Övningen genomförs för andra gången inom ramen för det nordiska samarbetet och det Cross border-avtal som finns mellan länderna.

Deltagare
I övningen deltar cirka 3 600 personer och 115 flygplan från nio olika länder. Deltagande nationer förutom Sverige är Norge, Finland, Schweiz, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, USA och Nederländerna.

Mediakontakt
Louise Levin
Informationschef F 21
info-f21@mil.se
Tel. 0920-23 41 32, 
070-656 26 07