”Vi har tillräckligt med mat här”

– Vi behöver inte ett transportplan lastat med konserver till Timbuktu. Vi har tillräckligt med mat här så vi klarar oss. Vi har heller inte framfört något sådant önskemål till Högkvarteret, säger  Niklas Brandt, stabschef vid det svenska underrättelseförbandet Mali 01. 

Lunchen i går, den 10 april. Bilden visar normportionen, alltså den tallrik kockarna ställer ut för att visa hur mycket man får ta för att maten ska räcka till alla. I dag bjöds det på fläskkotlett, chilisås, pommes frites och rostade rotsaker. Foto: Jonas Svensson/Försvarsmakten

Bakgrunden är att medier i Sverige uppmärksammat klagomål på mathållningen vid det svenska förbandet. Både vad gäller kvalitet och mängd. Vid det svenska förbandet har frågan varit aktuell en lång tid. När den första större delen av underrättelseförbandet flögs ned till Timbuktu i januari, fanns inget kök. Då levde alla på Försvarsmaktens stridsportioner. Internationellt kallas de rations och är en påse som innehåller mjukkonserver, en frukosträtt och olika tillbehör som en soldat ska klara sig ett dygn på. En sådan påse innehåller upp till 4 600 kilokalorier.

Eget kök med råvaror från FN hela tiden målet

Men siktet har hela tiden varit inställt på att förbandet ska äta mat i en matsal, lagad av kokgruppen i ett modernt kök baserad på råvaror levererade av FN. De första veckorna i mars öppnades matsalen och köket togs i drift av förbandet.

– Vi har haft svårigheter med inkörningen, både av köket och av systemet med beställning och leveranser av råvaror. Men nu är problemen i allt väsentligt lösta, säger Niklas Brandt.

Han tillägger att man fortfarande jobbar med leveranssäkerheten hos den leverantör FN anlitar. För att säkerställa det har förbandet skickat en logistikofficer till huvudstaden Bamako, 70 svenska mil bort fågelvägen.

Inget önskemål om extra mat från Sverige

– Det faktum att förbandschefen har sagt att vi gärna tar emot ett transportflygplan med konserver om någon vill skicka det, ska inte tolkas som att vi har beställt något sådant eller behöver det. Det ska tolkas så som det var avsett, nämligen att vi är glada över att så många engagerar sig i hur vi har det. Ingen förbandschef skulle säga nej om någon vill ge förbandet mer mat eller andra resurser. Vi har en bra dialog med Högkvarteret och vi har inte uttryckt något önskemål om att Försvarsmakten ska flyga ned extra mat till oss, säger Niklas Brandt. Han uttalar sig nu i frågan då förbandschefen Carl-Magnus R Svensson är ute på operation.

 Daglig kontakt mellan Mali 01 och Högkvarteret

– Däremot har vi begärt tillstånd att få utöka våra portionsbeställningar hos FN:s leverantör från ursprungligen 250 till numera 320. Och det har vi fått, säger Niklas Brandt och tillägger att förbandet också fick de påskspecialiteter som beställdes inför påskfirandet.

– Armétaktiska staben på Högkvarteret följer dagligen upp verksamheten i Mali och varje vecka genomförs olika beredningar, exempelvis logistikberedningar, allt i syfte att stödja förbandet. Det är dock viktigt att komma ihåg att det är FN som har ansvaret att stödja förbandet när det gäller logistik, för så fungerar det i FN-systemet, säger armétaktisk chef Stefan Andersson.

– Vi har vidtagit en rad åtgärder för att komma tillrätta med de problem vi har haft. Det finns mat på natten för den som vill ha det. Vi köper in frukt och grönsaker lokalt, vi jobbar med leveranssäkerheten, alla kan förstärka maten med stridsportioner om man vill. Ingen behöver vara hungrig här, säger Niklas Brandt.