Soldater ur Mali 01 i strid utanför Timbuktu, inga svenskar skadade (UPPDATERAD)

Strax efter klockan sex lokal tid i morse (strax efter klockan åtta, svensk tid) råkade en mindre styrka ur Mali 01 i strid cirka två kilometer nordost om Timbuktu. 

Skottväxlingen varade i cirka tio minuter, därefter avvek motståndarna från platsen. Inga svenskar skadades. Avståndet mellan de svenska soldaterna och motståndarna bedömdes till drygt 900 meter.

Förstärkningar från den svenska campen söder om Timbuktu anlände efter kort tid till platsen och man inledde då också sökningar efter spår av motståndarna. Även enheter ur den maliska armén anlände till platsen.

Det finns starka indikationer på att de svenska soldaterna inte var målet för eldöppnandet utan hamnade i skottlinjen för en beväpnad rebellgrupp som egentligen avsåg att angripa den maliska armén. Det bygger bland annat på att rebellgruppen krävt att den maliska armén helt ska lämna Timbuktu sedan rebellgruppen i sin tur förlorat kontrollen över den för dem viktiga staden Menaka i nordöstra Mali, till en regeringstrogen milis. Menaka ligger i Minusmas sektor öst, cirka 80 mil från Timbuktu, nära gränsen till Niger.

De svenska soldaterna besköts med eldhandvapen, kulspruta och en tung kulspruta. Det har kunnat klarläggas därför att människor i ett kvarter inne i Timbuktu efter striden tog kontakt med en svensk patrull och visade på ett hus som skadats av skott. Både patrullen och senare Mali 01:s enhet för kriminalteknisk säkerhetsunderrättelsetjänst kunde bekräfta det genom fynd av kulor med 14,5 mm kaliber vid huset. 

– Vi möttes av glädje och entusiasm av de människor vi träffade på fyndplatsen, de var mycket hjälpsamma, säger en av svenskarna som deltog i sökandet.

Fynden gjordes drygt två kilometer från den plats de svenska soldaterna befann sig på när skottlossningen började. Spår säkrades också på den plats varifrån motståndarna öppnade eld.

Inga svenskar skadades i skottväxlingen och det är okänt huruvida någon av motståndarna skadades eller dödades.

– Vi har goda skäl att tro att de som besköt våra soldater egentligen var ute efter att angripa den maliska armén här på grund av en händelse som inträffat i en helt annan del av Mali. Det här visar hur oförutsägbar och instabil situationen här är och återigen har våra soldater visat prov på sin skicklighet. De har agerat lugnt, stabilt och hanterat situationen precis så bra som varje förbandschef kan önska sig, säger major Niklas Brandt, tjänsteförrättande chef för Mali 01.