Nu ingen matbrist för Mali 01

Det har under onsdagen förekommit tidningsuppgifter om att det råder matbrist i förbandet Mali 01 och att personalen endast får 1800 kilokalorier att äta per person och dygn.

Dagens lunch i Mali Foto: Carl-Magnus Svensson/Försvarsmakten

– Uppgiften om kilokalorier per person och dygn stämmer inte. Vi äter mellan 3500 – 4000 kalorier. I dag bjöds det på köttfärslimpa med sås, potatis och ris samt gröna ärtor. Det var jättegott. Vad som stämmer är att vi haft intrimningsproblem med vårt kök som nyligen togs i drift och att en allt för stor del av de livsmedel som levererats inte hållit tjänlig kvalitet, säger chefen för Mali 01, överstelöjtnant Carl-Magnus R Svensson.

Han har under dagen haft samtal med förbandets förtroendevalda, som delar hans uppfattning att det nyligen var en tiodagarsperiod då matråvarorna och portionsstorlekarna inte höll måttet.  Nu är alla överens om att både maten och portionernas storlek är betydligt bättre.

Svensson betonar också att Mali 01 ingår i en FN-ledd insats och därmed har att förhålla sig till FN:s regelverk och beställningssystem av livsmedel.

– Och skulle det plötsligt råda akut brist på råvaror, så finns det ett betryggande lager av fältportioner att tillgå här på campen, säger Carl-Magnus R Svensson.

Armétaktisk chef och brigadgeneral, Stefan Andersson som just nu befinner sig i Mali, är av samma åsikt.

– Vid ett telefonlogistikmöte den 25 mars fördes önskemål från förbandet fram om att utöka antalet måltidsportioner, från dagens 300 till 320 portioner som ska fördelas på förbandets 250 soldater. Och det önskemålet beviljades. FN:s beställningssystem för livsmedel gör att det tar cirka tio veckor innan det beslutet ger full effekt. Kontingentchefen har också befogenhet att lokalt anskaffa grönsaker och frukt, vilket också skett och fortsätter ske.

Att jämföra insatsen i Mali med tidigare insatser i exempelvis Afghanistan går inte, menar Stefan Andersson.

– Då fanns det en väl fungerande logistikverksamhet med vägar och flyg. Här är det andra förutsättningar. Där camp Nobel ligger i dag, var det för ett par månader sedan bara öken.