Kul att bli blöt

Ett fartyg måste kunna fortsätta strida även efter det skadats. Man behöver kunna ta hand om stridsskador och reparera dessa. Flottans fartyg passar därför på att öva det så ofta möjlighet ges. Under flottiljövningsveckorna tidigare i vår drillades fartygen hårt och under ett besök på Berga i veckan, passade man på att ta övningarna till nästa nivå i anläggningen Särimner.

Skyddsledare Jonas Petersson är den som organiserar insatserna och sätter in resurserna där de behövs som bäst.
Skyddsledare Jonas Petersson är den som organiserar insatserna och sätter in resurserna där de behövs som bäst. Foto: HMS Karlstad/Försvarsmakten

Under första veckan av den ubåtsjaktövning som nu pågår i Stockholms skärgård passade HMS Karlstads besättning på att öva TLS (Tätning Länsning Stöttning) i anläggningen Särimner. Här ges möjlighet att höja nivån ytterligare ett steg, genom att lägga till en extra dimension i form av att iskallt vatten forsar in från flera olika håll.

Besättningen delades upp i olika skyddstjänstgrupper.  Precis som vid en övning till sjöss ropades det ut på orderhögtalaren ”Inkommande flyg! Skydd, skydd, skydd!”, därefter smällde det till och vatten började forsa in i de skador som fanns förberedda i övningsanläggningen. Skyddsledare Jonas Petersson, systemtekniskt befäl ombord, gav snabbt ut direktiv om att skadesöka samtliga utrymmen:

- Det är viktigt att snabbt få grepp om situationen och inleda en första insats för att förhindra att skadan förvärras.

 Rapporterna om vatteninträngningar i olika sektioner av fartyget kom snabbt in till skyddsledaren som därefter kunde börja prioritera skadorna. Hela besättningen engagerades och försökte få kontroll på situationen. De som först var på plats började försöka täta hålen med träkilar och träpluggar.

- Det var nyttigt att få känna på kraften från det in forsande vattnet och uppleva hur det är att arbeta i ett iskallt och vattenfyllt utrymme, säger Andreas Siba, sonaroperatör.

- Alla blev dyngsura, detta var det bästa jag varit med om, avslutar Andreas med ett leende.