Världsmästerskap i världsklass!

Klockan 09.00 fredagen den 27 mars gick startskottet för patrulltävlingen i Pagla. Tävlingen slutade med ytterligare två guld för Frankrike som vann både dam- och herrklassen. Patrulltävlingen var det sista tävlingsmomentet under Militära skid-VM och det är nu dags att summera mästerskapen.

Bästa mästerskapet. Luiz Serrano, CISM högste representant, lovordar de svenska arrangörerna. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Tävlingsveckan har bjudit på perfekta förhållanden, välpreparerade spår och pister samt ett strålande vårvinterväder. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Frankrikes segrade i patrulltävlingen i skidskytte för herrar. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Tävlingsveckan har bjudit på perfekta förhållanden, välpreparerade spår och pister samt ett strålande vårvinterväder. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Bra rutin och samarbete avgörande. Överste Mikael Frisell, här tillsammans med Carl-Johan Olofsson, ansvarig för de alpina tävlingsgrenarna, är mycket nöjd med Militära skid-VM. Foto: Anna-Lena Hesse/Försvarsmakten

Luiz Serrano är högste representant för CISM, den organisation som gett Sverige uppdraget att arrangera tävlingarna. Han har varit på plats i Boden hela veckan och är mycket nöjd med det svenska upplägget.
– Detta är det bästa mästerskap jag varit på. Jag blev CISM-delegat 2007 och har aldrig sett en så välorganiserad tävling. Sverige har lyckats arrangera tävlingarna på ett enkelt, men effektivt sätt, med fokus på atleterna, precis som det ska vara.
Det är första gången brasilianaren Serrano är i norra Sverige och han har också tagit intryck av den norrbottniska mentaliteten.
– Alla är så vänliga här och man känner sig välkommen.

Fokus på tävlingarna

Serrano säger att många av de 134 medlemsländerna i CISM tvekar inför att arrangera ett världsmästerskap, eftersom de tror att det ska vara dyrt och ansträngande.
– De borde lära sig av Sverige. Lägg mer fokus på att tävlingarna ska vara bra för atleterna och inte så mycket krut på arrangemang runt om kring.

Överste Mikael Frisell är i sin roll som garnisonschef också chef för mästerskapens organisationskommitté.
– Jag är mer än nöjd. Allt har fungerat jättebra. Det har varit hög klass på deltagarna och bra förhållanden, så att det har blivit rättvisa tävlingar.

Försvaret – kommunen – föreningarna

Frisell menar att garnisonens erfarenhet av liknande arrangemang och det goda samarbetet inom kommunen haft stor betydelse.
– Vi har tidigare arrangerat internationella tävlingar av hög klass och har bra rutin. Det är extra roligt att vi kan göra det tillsammans med föreningslivet och kommunen, som båda ställt upp på ett bra sätt. Tillsammans har vi verkligen visat Boden från den allra bästa sidan den här veckan, summerar en nöjd garnisonschef.