Behandlade offer för attentat i Bamako

Ett kirurgteam ur den svenska FN-styrkan i Mali, stationerade i Bamako, opererade på lördagsförmiddagen ett av offren för attentatet i Malis huvudstad Bamako.

Jan-Ove Skånberg, med ryggen mot kameran, och en kollega opererar ett av offren för fredagsnattens attentat i Malis huvudstad Bamako. Foto: Mali 01/Försvarsmakten

Det var natten till lördagen den 7 mars som minst en beväpnad man öppnade eld inne på en restaurang i Malis huvudstad Bamako. Flera dödades, däribland FN-tjänstemän, och nio skadades.

I samband med omhändertagandet av de skadade efter attentatet frågade FN det svenska läkarteamet i Bamako, ett av Mali 01:s mobila kirurgiska team, om de kunde bistå med medicinskt stöd och traumakirurgi.

Resultatet av FN:s förfrågan blev att det svenska läkarteamet, som ingår i Mali 01:s sjukvårdspluton, tog emot och opererade en skottskadad patient.

- Patientens tillstånd när han kom till oss och det vi såg när vi undersökte honom gjorde att vi ville utesluta pågående inre blödning eller annan allvarlig organskada. Det var en relativt okomplicerad operation som gick mycket bra. Hela teamet gjorde ett väldigt bra jobb, säger kirurgen Jan-Ove Skånberg.

Efter operationen följde ett kort intensivvårdsskede som syftade till att patienten skulle klara en evakuering till ett sjukhus i ett av Malis grannländer. Evakueringen genomfördes senare samma dag.

- FN:s chefsläkare i Bamako, Jean Gaulle Ruyffelaere, var mycket tacksam och hade inte nog med beröm för de svenska läkarnas insats, säger Mali 01:s chefsläkare, Ola Åhlund och tillägger att det här visar betydelsen av att ha en gedigen kirurgisk förmåga i insatsområden av det här slaget.