Civil med militär färdighet

Under några veckor har arbetsdagarna sett annorlunda ut för en del civilt anställda vid F 21. Blandat har exercis, CBRN och sjukvård stått på schemat.

Maria Nilsson, instruktör från Flygvapenfrivilliga. Foto: Helene Nyberg/Försvarsmakten
Kurschef Thomas Salonen. Foto: Helene Nyberg/Försvarsmakten
Göran Björklund från sambandstroppen. Foto: Helene Nyberg/Försvarsmakten
Foto: Helene Nyberg/Försvarsmakten
Foto: Helene Nyberg/Försvarsmakten
Foto: Helene Nyberg/Försvarsmakten
Foto: Helene Nyberg/Försvarsmakten
Foto: Helene Nyberg/Försvarsmakten

Personal från 24:e flygbaskompaniet och som vanligtvis jobbar med fälthållning, räddningstjänst, samband och vädertjänst har den sista tiden genomfört kombattantutbildning. Under en vecka får de lära sig allt ifrån om hur uniformssystemet fungerar till sjukvård.

− Den här sjukvårdsgenomgången bygger på GU-F sjukvård (grundläggande utbildning för frivilliga). Men personalen här på brand har redan mycket med sig så det blir mest repetition och fokus på taktiskt omhändertagande, säger Maria Nilsson, instruktör från Flygvapenfrivilliga.

F 21 är det första förbandet inom flygvapnet som arrangerar en kombattantutbildning i den här formen. Den är sammanlagt tre veckor lång men är fördelade på tre år. Nästa år står vapenutbildning på schemat och sista veckan handlar bland annat om förläggningstjänst. 

− Syftet med utbildningen är att om det krävs ska de civilt anställda vid 24:e flygbaskompaniet kunna försvara sig själv och sin arbetsplats om det krävs, säger kurschef Thomas Salonen. 

En av dem som fick öva på att sätta en tourniqet var Göran Björklund från sambandstroppen.

− Vi har tidigare övat på avsnörande förband men det är alltid bra med repetition.

− Det känns bra att gå den här utbildningen eftersom vi behöver den. Men eftersom vi är underbemannade har det varit tufft. Det blir en stor arbetsbelastning på den övriga personalen.

Karta