Osäkra! eld! skott kommer!

– Lvkv-plutonen övar strid mot luftmål

I snart en vecka har ledning- och understödskompaniets Lvkv-pluton övat skarpskjutning på Tåme skjutfält.
– Det är första gången vi skjuter skarpt mot rörliga luftmål, riktigt roligt men extremt mycket svårare än att bekämpa markmål, berättar Christopher Karlsson, skytt på en av vagnarna.

Vicktor Björck, vagnchef och stridsledare. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
En av vagnarna under inskjutning. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Christopher Karlsson, skytt i luftvärnskanonvagnen. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Genomgång inför torsdagens skjutning. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Plutonchefen Christian Willman går igenom förutsättningarna inför nästa skjutpass. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Luftvärnskanonvagn 90. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Luftvärnskanonvagnen, Lvkv 90, är framtagen för strid mot främst helikoptrar och lägre gående flyg, Den klarar strid mot luftmål som ligger på 2500 till 3000 meters höjd och cirka 4000 meters avstånd. Lvkv 90 ingår i den välbeprövade stridsfordon 90-familjen. Besättningen består av vagnchef, stridsledare, två skyttar som också är laddare, en radar- och FM Broadcastoperatör samt en förare.

Sammansvetsade

Vicktor Björck från Hässleholm utbildas nu till vagnchef och stridsledare, han är en av de blivande deltidssoldaterna på ledning- och understödskompaniet.
–Att öva strid mot luftmål är riktigt häftigt och utbildningen så här långt har varit riktigt bra. Vi startade med GMU i juni 2014 och fortsatte sedan med befattningsutbildningen. Den grundläggande vagnsutbildningen avslutades i december så vi kamperat ihop ett bra tag nu. Det känns att vi är en bra och sammansvetsad besättning i vår vagn nu, säger Vicktor Björck.

Känns rätt med deltidstjänst

För Vicktor känns konceptet med deltidstjänst som en bra lösning.
– För mig passar det bra, jag har inte riktigt bestämt mig om jag ska börja studera eller söka ett civilt jobb när den här utbildningen är över, jag får se.

Skytten Christopher Karlsson från Luleå ingår i samma besättning och är också en av de som ska ingå som deltidstjänstgörande på kompaniet.
– Deltid är planen men jag kan tänka mig att söka en heltidstjänst om det dyker upp något, säger han.

Noggranna förberedelser

– Vi kom hit förra fredagen och under de första dagarna har vi förberett all personal noggrant för att vi skulle få så effektiva skarpskjutningar som möjligt. På lördagen körde vi också ett pass personlig färdighetsträning med Ak 5:an och det var välbehövligt, vi ser att vi måste lägga in återkommande övningar med eldhandvapnet, berättar löjtnant Christian Willman, plutonchef.

Varierande avstånd och inflygningsriktningar

Med start på måndagen har plutonen sedan kört olika övningar i strid mot luftmål som bogseras av ett flygplan.
– Vi har hunnit genomföra flera olika övningar, den första var skarpskjutning på bogserat mål på 1500 meters håll. Nästa övning var avståndet 3000 meter och igår kväll körde vi en mörkerskjutning på 1500 meter. Idag har vi kört med målet bogserat med en annan flygplanstyp, här kommer målet i en högre hastighet, ungefär 120 meter per sekund mot det andra som håller cirka 90 meter per sekund. Vid alla övningar har målen bogserats in varierande från höger, vänster och rakt framifrån, fortsätter Willman.

Viktigt att öva tillsammans

Under skjutveckan har delar av ett av pansarbataljonens pansarskyttekompanier varit på plats och övat skarpskjutning med sina vagnar, både mot mark- och luftmål.
– Här har vi sett vad viktigt det är att samöva strid mot luftmål med ett pansarskyttekompani. Vi måste verkligen se till att genomföra våra skjutperioder tillsammans så ofta det är möjligt, avslutar Christian Willman.