Mali 01 tar över Camp Nobel

Lördagen den 21 februari tog chefen för Mali 01 över befälet över den svenska kontingenten i Mali efter chefen för Mali 00. Med det började ett nytt skede för den svenska insatsen i Mali och tyngdpunkten i verksamheten i och utanför Camp Nobel flyttas successivt från etablering och bygge till inhämtning och bearbetning av underrättelser.

Fanöverlämning från chefen för Mali 00 till chefen för Mali 01.
Fanöverlämning från chefen för Mali 00 till chefen för Mali 01. Foto: Johan Stolt/Försvarsmakten
Dagens högtidsmiddag bestod av helgrillad kalv från ett hotell i Timbuktu.  Foto: Johan Stolt/Försvarsmakten

Det var inför mer än 200 svenska soldater och en handfull svenska och internationella gäster som chefen för etableringsstyrkan, överstelöjtnant Carl-Axel Blomdahl, lämnade över fanan och därmed befälet till chefen för underrättelseförbandet Mali 01, överstelöjtnant Carl-Magnus R Svensson. Carl-Axel Blomdahl talade under ceremonin om sin stolthet över att etableringsstyrkan på så kort tid åstadkommit mycket på en så avlägsen och svårtillgänglig plats som Timbuktu. Carl-Magnus R Svensson påminde i sitt tal om att trots att den svenska kontingenten nu bor i den finaste och bästa campen i Mali, gäller det att inte bli allt för hemkär:

− Kom ihåg att det viktigaste av allt det vi gör och kommer att göra här i Mali, det är att skydda och hjälpa dem som bor utanför campen.

Mjukkonserver och  frystorkat

− Vi närmar oss slutet på vår insats. På sätt och vis är det skönt att lämna över till nästa gäng ungefär i den tid vi såg framför oss när vi kom ned hit för fyra och en halv månad sedan. Det säger överstelöjtnant Carl-Axel Blomdahl, chef för etableringsstyrkan Mali 00. Han har varit kontingentschef för det av Ing 2 uppsatta sammansatta fältarbetsförband som byggt Camp Nobel utanför Timbuktu sedan i november förra året.

− Jag tycker att vi har gjort en fantastisk insats under rätt kärva förhållanden på den här platsen. Det är inte alla förband som äter mjukkonserver och frystorkat i fyra månader och det är ett ganska krävande klimat här. Det har gjort att vi har fått anpassa oss och göra många jobb på natten. Vi har också fått sköta bevakningen själva och patrullerat i omgivningarna på grund av hotbilden som råder i området. Men det jag är mest stolt över, det är att förbandet Mali 00 haft en så fantastiskt god förbandsanda över tiden vi varit här. Det är det och att soldaterna jobbat så hårt som gjort att vi kunnat lösa våra uppgifter här så bra, säger han.

Under ungefär två veckor till fortsätter Mali 00 arbetet med att avsluta bygget av campen och förbereda för hemtagningen av fordon och materiel till Sverige igen.

Sensorer

För Carl-Magnus R Svensson och Mali 01 väntar nu en intensiv period av uppbyggnad av förbandet och dess verksamhet.

− Det viktigaste just nu är att så snart vi kan, få ut våra spaningspatruller och andra sensorer så att vi kan börja med det som är vår kärnverksamhet, inhämtning, bearbetning och delgivning av underrättelser, säger han.