Medaljering av det första svenska förbandet i Mali

Under måndagen genomfördes medaljering av etableringsstyrkan, kallad Mali 00. Medaljceremonin genomfördes på Camp Nobel, i den nyuppförda verkstadshallen. Medaljeringen utfördes av ställföreträdande sektorchefen, överste Peter Öberg.

Soldater och officerare ur etableringsstyrkan Mali 00 står uppställda inför medaljeringen. Foto: Försvarsmakten

FN-medaljen tilldelas efter genomförda 90 dagar i insatsområdet. Ceremonin gästades av grannförbanden i Timbuktu och delar av sektorstaben. Efter paraden bjöds det på lokal mat vilket var ett uppskattat inslag som omväxling till den konserverade mat förbandet ätit de senaste månaderna.

Förutom det svenska förbandet medaljerades även den egyptiska militärpolispluton, som finns i området samt personal ur sektorstaben.

Etableringsstyrkan har sedan början av november varit verksam vid den blivande Camp Nobel utanför Timbuktu. Själva campbyggnationen har pågått sedan i början av december. Under denna tid har ökenlandskapet förändrats och ett mindre stycke Sverige börjat ta form. Här finns nu förläggning och ett antal större hallar för bland annat welfare (inklusive gym), verkstad och förråd. Trots hårt arbete med mycket betonggjutning och tältbyggnation återstår en hel del arbete innan campen är inflyttningsklar.

Medaljparaden genomfördes i samband med att delar av förbandet förberedde sin återfärd mot Sverige efter tre intensiva månader i insatsområdet.