Bland vältränade gamers på Dreamhack

Försvarsmakten har blivit en återkommande utställare på Dreamhack, vilka firar 20-årsjubileum. Ledningsregementet, Trängregementet och K3 har medverkat vid årets genomförande.

Försvarsmaktens monter. Med stor sannolikhet var det den mest besökta på hela mässan. Foto: David Lekholm/Försvarsmakten
Personal från TrängR och K3 utmanar besökare. Foto: Livregementets Husarer/Försvarsmakten
Räckhäng på tid, svårare än det ser ut. Foto: David Lekholm/Försvarsmakten
Personal från K3 tar ett avbrott från montern och utmanar besökare i datorspel. Foto: Livregementets Husarer/Försvarsmakten

Arrangören av Dreamhack beskriver årets genomförande som ett rekordår. Med 26 672 unika besökare på mässan, 22 483 enheter uppkopplade mot nätverket och 9276 deltagare har det varit svårt att missa Försvarsmakten. Uniformerad personal har rört sig på området, i princip överallt. I matkön, medverkat hos andra utställare och även varit med in game.
– Det är en speciell tillställning på så sätt. I vanliga fall har en mässa öppettider, men i det här fallet så bor huvuddelen av besökarna kvar på området. De lever sina liv här ett par dagar med allt vad det innebär och mitt i allt står vi, säger sergeant Jonas Eriksson, rekryteringskoordinator.

Att hitta sovande besökare i korridorer, trappor och vid sina datorer är här inte alls konstigt. En av de anställda vittnar om att det egentligen är förbjudet att sova vid datorerna, men att reglerna inte riktigt tas på allvar:
– De är väl rädda att bli av med sina saker. Det finns sovsalar som de kan använda. Många menar dock att Dreamhack går ut på att sova så lite som möjligt, helst inte alls.

I Försvarsmaktens monter fick deltagarna i stället prova på olika fysiska aktiviteter. Allt från en hinderbana till räckhäng och en testmaskin. I montern står även ett stort militärt fordon, en obemannad flygfarkost för spaning med tillhörande grupp som till vardags arbetar med enheten från Livregementets Husarer, Karlsborg.

– Många har uppskattat avbrottet här med fysiska aktiviteter. Att bara sitta ner framför datorn orkar kroppen med bara en kort stund, men avbrottet betyder mycket. Sedan är det mycket som har hänt, de som tävlar professionellt här är riktigt vältränade, precis som vilka idrottare som helst, säger Jonas.