”Soldaterna brinner för det här”

En av de deltagande förbandsdelarna i övning Höstlöv är 1921:a pansarskyttekompaniet vid I 19, ett kompani med deltidstjänstgörande soldater.
– Vi har närmare 160 soldater inne under nästan två veckor, de är inkallade till sin årliga krigsförbandsövning och det är riktigt bra fart i hela gänget, de brinner verkligen för det här, berättar kompanichefen, kapten Magnus Förare.

Kompanichefen Magnus Förare. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
En fokuserad Björn Jonsson under ett av lördagens stridsmoment Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Skyttegruppchef Joel Thungren håller samband med vagnchefen under anfallet. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Stridsfordon 90. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Stridsträningsanläggningen, STA. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Lennart Gistedt från Hunnebostrand är skytt på ledningsvagnen på stab- och trossplutonen, till vardags är han matros på ett sjömätningsföretag. ”Det bästa av allt är att få jobba med norrlänningar. Jag har gjort utlandstjänst tidigare, bland annat på Balkan, och då vill man jobba med folk man kan lita på. Och här har jag inte träffat på någon som jag inte kan tänka mig att göra utlandstjänst med här” Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Kompaniövningsledningen förbereder kvällens utvärdering tillsammans med Stridsträningsanläggningens personal. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Kompaniet samlas inför utvärdering av dagens strider. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Som vi tidigare berättat ryckte soldaterna in på måndagen den 10 november, utrustningen hämtades ut på förrådet och sedan genomfördes mobiliseringsövning med allt vad det innebär för att komma ut på stridsfältet så fort som möjligt.
– Det gick undan i måndags, det bara tog fem timmar från att dom hämtat utrustningen till vagnarna rullade ut från garageområdet, fortsätter Magnus Förare.

Stationssystem

Under hela övningsveckan har det sedan varit full aktivitet på kompaniet.
– Efter mobiliseringen övade vi i ett stationssystem. Där ingick pansarskyttegrupps strid i anfallsmål, strid från stridsställning och sammanstöt i grupp och pluton, handhavande och utläggning av minor, handhavande av Robot 57 och funktionsövningar i logistik och sjukvård, berättar Magnus Förare.

Som synes ett späckat och intensivt schema för soldaterna som dessutom inte bara har alla övningsmoment att delta i, när kvällen kommer ska tältförläggningen upp med allt vad det innebär.
– Jo, man börjar komma in i fältlivet nu, vi omgrupperar varje dag och det är ju också nyttig övning, säger Björn Jonsson, skyttesoldat och sjukvårdare.

"Slita som ett djur"

Under lördagen övades dubbelsidig strid i hela kompaniet, det vill säga med riktiga motståndarstyrkor. Pionjärpluton, delar av 1912:e pansarskyttekompaniet och drygt en pluton ur egna kompaniet agerade motståndare. Striden genomfördes med BT-systemet tillsammans med uppföljning och dokumentation genom Markstridsskolans Stridsträningsanläggning, STA, som finns i Boden under övning Höstlöv 2014.
– Det har varit ett högt tempo, in och ut ur vagnen med mycket avsutten strid. Jag märker att konditionen inte är på topp, jag har fått slita som ett djur. Det är tur vintern är i antågande, nu blir det att bygga upp kondisen med skidåkning, säger Björn Jonsson.

Övningen fortsätter nu fram till tisdagen med stridsövningar i helt kompani i det stora scenariot där brigaden ska avvärja en fientlig luftlandssättning i området.
– Vi åker in från fältet på tisdagen och då sätter vi igång med vård och återställning av materiel och fordon, allt ska ju vara helt och rent när soldaterna kommer in till nästa krigsförbandsövning. På fredag är det över för den här gången, då åker soldaterna hem till sina familjer och ordinarie arbeten, avslutar kompanichefen Magnus Förare.