Indirekt eld med precision

Förberedelserna inför helgens slutmoment i övningen Höstlöv fortsätter. Under onsdagen övade eldledningsgrupperna på 1912:e och 1914:e pansarskyttekompanierna eldledning från en fjärrbetjänad observationsplats. Delar av ledning- och understödskompaniets granatkastarpluton stod för eldgivningen.

1914:e pansarskyttekompaniets eldledningsvagn grupperad drygt 100 meter från observationsplatsen. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Eldledningsbiträdet Olof Falk tar ut riktning till mål i terrängen. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
–Det har gått grymt bra med eldledningen och de har skjutit perfekt, säger en nöjd förste sergeant Peter Viklund, chef för 1914:e pansarskyttekompaniets eldledningsgrupp. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Stridsfordonsföraren Kajsa Venngren ser världen genom sina prismor. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Eldledningsbiträdet Olof Falk och positionsoperatören Viktoria Lundqvist på observationsplatsen. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Granatkastarplutonens första pjäsgrupp avfyrar en granat mot målområdet drygt en kilometer bort. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
–Trots att vi har några soldater som är relativt nya i sina befattningar tycker jag att verksamheten har flutit på väldigt bra. Nu ser vi fram emot helgens ”skarpa” stridsmoment, säger pjäsgruppchefen, sergeant Jonas Lindqvist. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten

Vanligtvis leds den indirekta artilleri- eller granatkastarelden från eldledningsvagnen. Men då terrängen är för svår och vagnen inte kan ta sig ända fram för att få fri sikt över målområdet tvingas man till fots upprätta en fjärrbetjänad observationsplats.

Idag ska e-grupperna turas om att från observationsplatsen uppe på Svenskberget understödja en fiktiv skyttepluton framme i terrängen genom att fördröja fiendens framryckning längs en väg. Eldledningsbiträdet Olof Falk och positionsoperatören Viktoria Lundqvist gör sig redo för att börja leda in elden. Efter att ha räknat ut sin exakta position tar de ut riktningar och avstånd till tänkbara målområden. Uppgifterna meddelas till vagnen via telefon och signalisten i vagnen skickar sedan dessa vidare till granatkastarplutonens batteriplatsgrupp.

Fienden bekämpas

Trots att fjärrbetjäningsmomentet inte är något som övas allt för ofta gick allt som det skulle när fienden väl visade sig. Övningsledaren, kapten Anders Jarblad spelade upp ett scenario där de "ser ett fientligt fordon som stannar till längs vägen". Eldledaren ger direktiv till vagnen och strax efteråt hörs en kraftig smäll längre bort. Några sekunder senare syns en ljusblixt precis intill vägen där fordonet stannade och ytterligare några sekunder senare hörs detonationen.
–Träff! Fordonet är bekämpat. Soldater tar sig ur fordonet och söker sig in dungen intill vägen, säger Anders Jarblad medan röken från övningsgranaten börjar stiga mot himlen.
Olof Falk ger direktiv för nästa eldstöt:
-Nytt mål, skyttar i dungen. Träffpunktsförflyttning. Vänster 70, rätt i längd, ammunition ögonblicksbrisad, eldkommando fyra skott.

Eldkraft vid foten av berget

Några hundra meter bort och lite längre ner vid foten av berget finns eldkraften i form av en 120 millimeters granatkastare ur granatkastarplutonens första pjäsgrupp. De nya ingångsvärdena från eldledaren tas emot av SKER-operatören Anna Johansson och gruppchefen, vice korpral Siri Eriksson i batteriplatsgruppen. De skickar sedan informationen vidare till pjäsgruppen som riktar in granatkastaren, laddar och avfyrar. Träff, mitt i målet. SKER står för skjutelementräknare.

Granatkastarplutonen är för dagen kraftigt decimerad på grund av tekniska problem. Förutom batteriplatsgruppen finns bara en pjäsgrupp på plats och även om det är lite färre granater i luften under övningen än vad som var tänkt från början löser de uppgiften.
–Trots att vi har några soldater som är relativt nya i sina befattningar tycker jag att verksamheten har flutit på väldigt bra. Nu ser vi fram emot helgens "skarpa" stridsmoment, säger pjäsgruppchefen, sergeant Jonas Lindqvist.

Och fler och mer "skarpa" moment kommer det garanterat att bli. Granatkastarplutonen har ett fullspäckat schema under Höstlöv, något som gläder plutonchefen, löjtnant Jimmy Lindberg.
– Vi får verkligen träna ordentligt under veckan. Vi skjuter varje dag, från tisdag till tisdag, med undantag för fredagen. Kul och motiverande för oss alla, inte minst för soldaterna.