– Att bygga camp mitt i Afrika är inget man skojar bort!

Att bygga en camp mitt i Afrika är en uppgift som man inte skojar bort i första taget. Den logistiska utmaning det innebär att förflytta motsvarande cirka 400 stycken 20-fotscontainrar och 100 personer till ett område med bristfällig infrastruktur och en miljö som straffar dig direkt om du gör fel, är en insats som inte liknar någon annan. De tips som ges av glada kamrater som varit med om liknande upplevelser är i stort sett, att ta med dig all du tror att du behöver och förresten ta lite till!

Upprättandet av den tillfälliga campen har börjat, Camp Viking.
Upprättandet av den tillfälliga campen har börjat, Camp Viking.
Uppbyggnaden av den tillfälliga campen är igång. Foto: Carl-Axel Blomdahl
Materialtransport över floden Niger.
Transport av material över floden Niger. Foto: Carl-Axel Blomdahl
Home of Swedish engineers.
Home of Swedish engineers. Foto: Carl-Axel Blomdahl

Deployeringen inleddes med att den tunga materielen lastades på båt i Uddevalla för vidare transport till Dakar i Senegal, där den omlastades till lastbilar. I slutet på oktober flög halva personalstyrkan till Bamako där de med anledning av att transitcampen inte var färdig fick börja sin insats med att bo på hotell.

– Då någon veckas acklimatisering är nödvändig för att vänja kroppen vid klimatet i området uppskattades första veckans inramning som kunde liknas vid en charterresa. Dagstemperaturen ligger på runt 38 grader, berättar Carl-Axel Blomdahl, chef för styrkan.

I början på november lämnade två konvojer om cirka 90 lastbilar och släp Dakar med destination Bamako respektive Mopti, där omlastning till mindre bilar var inplanerad. Samtidigt genomfördes med svenska C-130, deployering av personalen under en veckas tid till Timbuktu.

Personalen anländer till Timbuktu

Första styrkan ankom till Timbuktu flygplats klockan 15.00 den 3 november och med anledning av att det blir mörkt vid 18.00 fattades beslutet att inkvartera styrkan i ankomsthallen den första natten. Sagt och gjort, ankomsthallen och trappan utanför fylldes av mussedomer (insektsskyddande tält) och vaktposter sattes ut. Samtidigt påbörjade ammunitionsröjare sök av den ytan som den tillfälliga campen ska byggas på.

– Livet på plats kan te sig kärvt för utomstående, men vi upplever att vi nu disponerar livets nödtorft. Vilket utgörs av gamla hederliga torrdass samt tvätt anordning med dunk.  Det stora lyftet för hygienen är den fältdusch som kunde installeras efter första veckan då vi fick igång elverket så att vi har möjlighet att driftsätta den vattenpump som fanns i brunnen på området när vi anlände hit, berättar Carl-Axel vidare.

Förbandet har själva tagit med sig mat och vatten och planen är att äta dessa mjukkonserver tills dess att köket finns på plats i mitten på januari. Då kommer även FN att börja leverera färsklivsmedel och livet blir då kanske något lättare för hungriga byggnadsarbetare.

I slutet av november roterar ingenjörkompaniet till Timbuktu och då startar arbetet med byggandet av den mer permanenta campen som kommer att ha det officiella namnet NOBEL.