Skillingaryd kunde varit Mali

Platsen för att skapa ett bättre liv för utsatta människor är i denna övning Skillingaryd, men kunde likaväl varit i en insats i Mali. Beredskapstiden för EU:s insatsstyrka, Nordic Battlegroup, börjar närma sig och övningarna blir större både avseende den militära förmågan och de geografiska områdena.

Flera större militära fordon på en skogsväg, rullar mot kameran.
Delar ur förbandet på väg. Foto: Maddelena Lago/Försvarsmakten
Soldater på en grusväg. I bortre änden på bilden syns avspärrningsband. En av soldaterna går med metalldedetktor.
Ingerjörsoldater minsäkrar väg för att resten av förbandet ska kunna komma fram. Foto: Maddelena Lago/Försvarsmakten
Svensk man i uniform och hjälm talar med man i irländsk uniform.
Skyttebataljonens chef Jonas Nilsson samverkar med befäl från Irland. Foto: Janne Bohman/Försvarsmakten
Statister i civila kläder runt en brasa som ryker kraftigt.
Den civila befolkningen får hjälp av NBG. Foto: Janne Bohman/Försvarsmakten

Syftet med övningen är att träna ihop olika funktioner och stridstekniker i ett större sammanhang och över större ytor. I denna övning är det i stort sett bara den svenska delen som samtränas men mindre delar från deltagande länder finns också på plats. Scenariot går ut på att skilja två aggressiva parter åt och stabilisera situationen, så att civilbefolkningen kan få en dräglig tillvaro.

Jonas Nilsson är chef för skyttebataljonen som i Nordic Battlegroup benämns Core Battalion och han säger så här:

– Vår uppgift är att bidra med militär förmåga, över hela konfliktskalan, för att på så sätt stödja andra organisationer att hjälpa de som behöver. Soldaterna som ingår i styrkan är väl utbildade och vi övar alltid mot realistiska insatser och med hög säkerhet. Vi är ett förband med hög tillgänglighet, nationellt som internationellt.