Mörkerflygningar på torsdagar

Hösten är här och med den startar flottiljens mörkerflygningar. Sedan flera år tillbaka bedriver F 21 mörkerflygning. Nytt för i år är att flygningarna sker på torsdagskvällarna med start den 9:e oktober. 

Förlängd daglig militär övningstid med mörkerflygning bedrivs från hösten 2014 på torsdagar mellan klockan 17 till 21. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

Nu återupptas mörkerflygning med Jas 39 Gripen från Kallax. Enligt F 21:s miljötillstånd för flottiljflygplats Luleå Kallax, som regeringen fastställde den 16:e juli 1998, har vi möjlighet att bedriva ”förlängd daglig militär övningstid med mörkerflygning”. Detta får ske cirka 14 tillfällen under perioden oktober till mars.

Finessen med mörkerflygning här i norra Sverige är att den kan bedrivas under dagtid, det vill säga fram till klockan 18.00, eftersom en stor del av dygnet är mörkt under vinterhalvåret.

Mörkret är inget som kan flyttas och förmågan är viktig för insatsförbanden.

− Mörkerflygningarna är viktiga för oss eftersom vi ska vara tränade för att verka under såväl dager som mörker under vilka väderförhållanden som helst. Därför övar på det, säger lokala flygchefen Jörgen Marqvardsen.

Karta