"Fantastiskt arbete av Försvarsmakten"

Kommunchefen tacksam för hjälpen vid översvämningarna i Halland

Ett stort antal Hemvärnssoldater och fast personal från Luftvärnsregementet stödjer nu räddningstjänsten i arbetet mot de stora vattenmassor som översvämmat delar av Halland de senaste dagarna.

Hemvärnet sjösätter en båt för att hjälpa personal från kraftbolaget Eon att ta sig fram till ett ställverk som hotas av översvämning. Foto: Carl M Sjöstrand
Någon gjorde uppenbarligen en felbedömning vid infarten till Getinge ... Foto: Carl M Sjöstrand
Plötsligt övergår vägen i vattenled ... en syn som just nu är ganska vanlig i södra Halland. Foto: Carl M Sjöstrand
Mogens Berger från Luftvärnsregementets genomförandeavdelning inspekterar översvämningarna vid Getinge. Han har aldrig sett något liknande. Foto: Carl M Sjöstrand
Vid denna vägen brukar man se en åker. Nu är det en sjö. Mitt i denna sjö ligger normalt Suseån. Till vänster i bild går vattnet över en väg och in i ett villaområde. Foto: Carl M Sjöstrand
Dead end street? Tja, i alla fall "wet end street"! Foto: Carl M Sjöstrand

- Vi har begärt stöd av Försvarsmakten och de har ställt upp med att ge oss cirka 50 hemvärnssoldater, berättade brandmästare Mattias Sjöström vid en presskonferens på onsdagen.

- Det är en fantastiskt fin organisation de har, med egna transporter, logistik, mat med mera. De hjälper oss främst med att bygga barriärer och att förstärka där det behövs, konstaterar brandmästaren.

Ett drygt 50-tal av såväl hemvärnssoldater som fast anställd personal ur Försvarsmakten har sedan natten mellan måndagen och tisdagen stöttat Halmstads kommun och räddningstjänst vid översvämningarna i Halland. Under tisdagen och onsdagen har räddningsledaren även haft tillgång till en av Försvarsmaktens helikoptrar, för att kunna göra översiktsrek och skaffa sig en uppfattning om de stora landområden som nu är vattenfyllda.

Huvuddelen av personalen kommer från 45:e hemvärnsbataljonen, även kallad Hallands hemvärn. Det var också de som var först på plats från Försvarsmakten.

Strax därefter tillkom fast anställd personal från logistikkompaniet vid 61:a luftvärnsbataljonen. De kör hjullastare, lastbilar med grusflak och likanande utrustning som är till hjälp vid bygge av vallar och liknande.

Kommunchefen i Halmstad, Fredrik Geijer, är mycket nöjd med det stöd som han fått från andra myndigheter, inte minst Försvarsmakten;

- Det är ett fantastiskt arbete som Hemvärnet och Försvarsmakten har lagt ner tillsammans med räddningstjänsten och utrustning från MSB och Länsstyrelsens stöd, konstaterar han.

Under onsdagen stabiliserades läget något vid översvämningarna i Halland. Det som avgör utvecklingen nu är hur mycket mer regn som kommer under de närmaste dygnen.