Medaljer till Sverige i militära livräddnings-VM

34 grader varmt i skuggan, en turkos sjö och sand mellan tårna. Det kan vara svårt att tro, men det är Schweiz som beskrivs. Tio svenska atleter har under fyra dagar representerat Sverige under de militära världsmästerskapen i livräddning. Värdnationen anordnade en proffsig tävling på sin stora idrottsanläggning i Tenero, invid italienska gränsen i södra Schweiz.

kvinna i kanot
Melina Westerberg under surf-ski-loppet. Foto: Lisa Nykvist/Försvarsmakten
Kvinna i baddräkt och badmössa på väg ut i vattnet.
Cecilia Sjöholm. Foto: Lisa Nykvist/Försvarsmakten
Kvinna med surfbräda på väg ut i vattnet.
Kiowa Stofkoper Foto: Lisa Nykvist/Försvarsmakten
Man springer och räcker upp händerna som segersymbol.
Målgång för Jesper Levander. Foto: Lisa Nykvist/Försvarsmakten
Kvinna dyker i vattnet.
Cecilia Sjöholm Foto: Lisa Nykvist/Försvarsmakten
lagbild på en brygga med vatten i bakgrunden och svenska flaggan.
Hela det svenska laget. Foto: Lisa Nykvist/Försvarsmakten

Sporten livräddning innehåller en mängd grenar som delas upp i hav och pool. Den här gången var det havsgrenarna som skulle avverkas. Schweiz är inte bara en neutral stat, det är även ett land utan hav, så man fick nöja sig med en stor sjö. Det gjorde ingenting, tyckte svenska laget, som ställde upp med många nybörjare, Melina Westerberg var en av dessa.
– Vi hade blandade förväntningar. Tyskland och Schweiz var favorittippade men vi är tuffa vikingar från norden och vi gav dem en hård match. Nio medaljer blev slutsumman efter åtta grenar, säger Melina.

Jesper Levander krigade sig fram i herrarnas surf race (simning 400 meter) där inte ens tjuvnyp och sparkar från aggressiva ryssar kunde stoppa honom. Guld till Sverige!

Silver och brons

Cathrin Levander var minst lika tuff och simmade hem ett silver tätt följd av Cecilia Sjöholm på bronsplats. Medaljregnet fortsatte i lagkapperna. Damernas board rescue, där man tillsammans paddlar bräda, gav ett brons. Grenen rescue tube rescue, som består av simning, fensim, bogsering och ett dragmoment på land gav Sverige ett silver (damer) och ett brons (herrar). Herrarna visade på bra taktik och rutin då de spurtade om Schweiz i sista momentet.

Själv var Melina Westerberg inte med i dessa lagkapper. Hon sparade sig inför surf ski-loppet (paddling cirka 800 meter) dagen efter.
– Som tidigare tävlingskanotist kände jag hur förväntningarna låg över mig. Jag har aldrig tävlat i livräddning tidigare. Jag visste inte vad jag skulle förvänta mig. Jag låg trea efter starten. Härligt, medalj, tänkte jag. Men mycket vill ha mer och jag tror att jag hade ett leende på läpparna när jag tog innerkurvan i vändningen och gick om den ena tysken. Silver i mitt debutlopp. Jag är nöjd, säger Melina om sin insats.
Det kan även Erik Rosenqvist vara efter en stark sjätte plats i herrarnas ski-paddling.

Dag två bjöd även på lagkapp i den ärofyllda grenen oceanman/oceanwoman. Damerna fick gå ut först. Cathrin Levander simmade, växlade till Melina Westerberg som paddlade, Kiowa Stofkoper tog över med bräda och Cecilia Sjöholm sprang den sista spurten in i mål. Ännu ett silver.

Herrarna gjorde en stark insats. De ledde länge men tappade på brädpaddlingen och missade medalj. Efter tävlingarna hittade laget sin svagaste länk; det kommer att bli mycket bräd-träning för svenskarna i fortsättningen.

Final i beachflags

Beachflags består av spurtstarter där den som kommer sist åker ut och till slut står endast en ensam vinnare kvar. Herrarna åkte ut i försöken. Ryssar, schweizare och tyskar var otroligt snabba. På damsidan var det fem svenskar i semifinal. Tre gick av dem gick vidare till final där Cecilia Sjöholm till slut krigade till sig ett brons. På det stora hela gjordes ett fantastiskt mästerskap.

– Som "rookie" är jag otroligt glad över att fått chansen att följa med på detta äventyr. Inte bara för att det är ett ärofyllt uppdrag, utan även för det fantastiska laget. Sverige må ha tagit många silver men när det gäller lagkänsla tog vi guld. Med en ledning som tror på sina atleter och coacher som säger rätt saker vid rätt tillfällen kan det inte gå annat än bra. Nu siktar vi på 2016 då vi har VM på hemmaplan i Tylösand. Vi har tröttnat på Tysklands och Schweiz nationalsånger och ser fram emot att få höra Du gamla du fria spelas på prisutdelningarna, avslutar Melina Westerberg.