Flygvapenövning 2014 igång

Klockan 12 i dag startade årets flygvapenövning, och det med besked. I övningen befinner sig Sverige i krig och Jas 39 Gripen är luften för att försvara landet.

Dygnet runt är luftstridskrafterna redo att försvara Sverige. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

I övningscenariot, som är påhittat, har ökad verksamhet i närområdet skett den senaste tiden, både i lufthavet och till sjöss. Bland annat har kränkningar av svenskt luftrum ökat mot normalbilden för att eskalera i ett väpnat angrepp med kryssningsrobotar. Regeringen har utfärdat krigsförklaring och beslutat att Försvarsmakten ska sättas in för att möta angreppet.

− I Flygvapenövning 2014 övar vi förmågan att hävda och försvara Sveriges territoriella integritet, det vill säga att försvara Sverige. Scenariot är ett högkonfliktscenario där Sverige är utsatt för ett väpnat angrepp av en kvalificerad motståndare, förklarar flygtaktisk chef brigadgeneral Gabor Nagy.

Övningscenariot ger flygtaktisk chef förutsättningar som han sedan fattar beslut efter. Till sitt förfogande har han ett förutbestämt antal flygplan att försvara Sverige med. När startorder kommer till krigsförbanden genomför stridspiloterna insatser enligt de order de får från flygtaktisk chef.

Motståndaren som i övningen spelas av 72:a stridsflygdivisionen från F 7, Verkansutvecklingsenheten TU-Jas från Luftstridsskolan och Flygskolans flygelever med SK60 är baserad på Gotland och de svenska flygstyrkorna är baserade i Såtenäs, Hagshult och Ronneby.