Brandövning i motorprovhuset

Brandlarmet går, byggnaden utryms och F 17:s egna brand- och räddningsstyrka larmas.
Denna gång var det övning men så här kan det gå till.

Civil räddningsledare samverkar med militär insatschef vid ankomst Foto: Försvarsmakten
"Överlevande" hittad och förs i säkerhet Foto: Försvarsmakten
Brandsprutan används till att skingra skummet så att man kan hitta/rädda överlevande Foto: Försvarsmakten
Det är inte lätt att hitta personer i detta skum Foto: Försvarsmakten

Ronneby räddningsstyrka larmas och VB tar kontakt med Räddningsledaren, RL från Blekinge räddningstjänst via kommunikationssystemet Rakel för att vägvisa fram till byggnaden. Räddningsledaren tar kontakt med insatsledaren på Blekinge Flygflottilj, F 17, för att få så mycket fakta som möjligt och kan då förbereda sig och sin styrka på vad som ska göras redan innan ankomst.

Det som övades var att vid en motorkörning av JAS 39 Gripen i motorprovhuset så började det brinna. Vid en motorkörning så är det stora krafter på gång och flygplanet är fastlåst med kedjor och vajer för att kunna testa motorn ordentligt innan planet får gå upp i luften. Två personer saknades vid utrymningen och byggnaden var skumbelagd. F 17:s räddningsstyrka var snabbt på plats och hittade de två saknade och förde de i säkerhet. När räddningsledaren kom fram kunde han konstatera att branden var släckt och ingen person saknas.

Efter en stunds erfarenhetsutbyte så åkte räddningstjänsten tillbaka till stationen i Ronneby.

- Övningar som denna behövs verkligen och vi är glada att vi från räddningstjänsten får vara med och öva så fort tillfälle ges, sa räddningsledare Jonny Rasmusson.