"Vilken övning pratar du om?"

Invånarna i det lilla samhället Setermoen 90 km norr om Narvik, höjer inte på ögonbrynen när 16 000 soldater från 16 olika länder övar i området.
- Vi är vana med försvaret här och det är bra för företagen att det kommer mycket folk hit, säger Mariann Henriksen som jobbar i en sportbutik.

Mariann Henriksen jobbar i en sportaffär i Bardufoss. Hon var nära att krocka häromdagen, när militära fordon blockerade vägen och tycker att trafiksituationen under övningen är besvärlig. Foto: Anna-Lena Hesse/Försvarsmakten
Sigve Björnsen är student och jobbar extra på en bensinmack. - Det är bra när försvaret övar för då får vi mer kunder. Foto: Anna-Lena Hesse/Försvarsmakten
Pensionären Eiliv Engmo är på skämthumör och tycker att det är jobbigt när försvaret övar för att det alltid brukar vara så dåligt väder då. Foto: Anna-Lena Hesse/Försvarsmakten
Johannes Olsen jobbar vid narkotikagruppen inom Försvarsmakten och tycker att Cold Response är ett bra tillfälle att få öva med andra länder. Foto: Anna-Lena Hesse/Försvarsmakten
Lilian Ingbrigtsen har bott i Bardufoss i 40 år och är van vid att försvaret övar i trakten. Foto: Anna-Lena Hesse/Försvarsmakten
Trafiksituationen under en så stor övning som Cold Response kan bli farlig. Det gäller att hålla hastigheten och ett säkert avstånd mellan fordonen. Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten
Setermoen och Bardufoss är två knutpunkter för övningen Cold Response, som är en norsk försvarsmaktsövning där 16 000 soldater från 16 nationer övar under 10 dagar i mars. Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten

Setermoen har knappt 2 500 invånare och den norska försvarsmakten är den största arbetsgivaren i området. Orten har utbildat soldater sedan slutet av 1800-talet och är idag Norges största garnisonsort med 1 000 värnpliktiga och 500 officerare.

Området kring Setermoen, från Bjerkvik i söder till Bardufoss i norr har berörts av övningen Cold Response vartannat år sedan 2006.

Intensiv trafik

Under övningen blir trafiken bitvis intensiv och det är också en av de största riskerna. Under övningen passerar ungefär 360 fordon per dygn längs Europaväg 6.
-Det var faktiskt nära att jag krockade igår när jag körde mot Bardufoss. Det stod stridsvagnar på vägen så jag var tvungen att stanna. Och när jag sen körde om fick jag möte, det var väldigt obehagligt, säger Marianne.
- Men det gick ju bra och i övrigt tycker jag det är bra att försvaret finns här. Inte bara under övningen, försvaret är viktiga för oss eftersom många av våra kunder kommer därifrån.

Invånarna här är vana vid militär verksamhet eftersom försvaret är ett dominerande inslag i regionen. Det finns förstås personer som kan irritera sig på de köer som uppstår i trafiken, men de vi träffar är överlag positiva.

Sigve Björnsen, som är gymnasieelev och jobbar extra på Esso-macken är positiv till övningen.
-Det kan ju bli lite köer i trafiken, men det är bra att det är mycket folk här för då tjänar vi ju mer pengar.
Kunderna på macken kommer från många olika länder.
- Jag är inte så jättebra på engelska, så ibland blir det svårt. Men det är ju bra att få träna, säger 18-åringen.

vid en av pumparna tankar Eiliv Engmo, 79 år, sin Toyota. Han skrattar gott när vi frågar vad han tycker om övningen.
- Vilken övning pratar du om? Jag har inte märkt någonting. Fast allvarligt talat är det ett elände när försvaret övar. Jag gillar det inte alls. Det är nämligen alltid så dåligt väder då. Så fort de slutar öva blir det fint väder igen, säger han och skrattar ännu en gång.

Fin möjlighet

Bardufoss ligger knappt tre mil norr om Setermoen och har 2 500 invånare. Under lördagen var orten utgångspunkt för den svenskledda multinationella brigadens anfall norrut från Bardufoss och många militära fordon sod parkerade i samhället.

- Jag har bott här i 40 år och är van att se försvaret, det stör inte alls, säger pensionären Lilian Ingbrigtsen, som är på promenad längs gångvägen vid Europaväg 6 som löper genom Bardufoss.
- Det enda jobbiga är att det kan bullra en del ibland från trafiken, eftersom jag bor ganska nära vägen.

Johannes Olsen flyttade till Bardufoss för ett år sedan, för en tjänst inom försvarets narkotikagrupp.
- Jag jobbar ju inom försvaret så jag talar ju i egen sak, förstås, men jag tycker att övningen är bra. Det är en fin möjlighet för oss att öva tillsammans med andra länder.

Cold Response 2014 är en norsk vinterövning med inbjudna marin-, flyg- och arméförband från 16 nationer.

Antal deltagare:
Cirka 16 000 varav 1400 svenskar

Övningsdatum:
8 – 21 mars

Övningsområde:
Huvudområdet för övningen är från Narvik - Harstad i söder till Tromsö i norr för markförbanden. Flyg och fartyg övar i och över kustbandet mellan Trondheim och Tromsö.