Nya samtal mellan Syd- och Nordkorea

Under onsdagen genomförde Syd- och Nordkorea de första högnivåsamtalen i Panmunjom. Det är de första samtalen på hög nivå på sju år. Initiativet till möten kom överraskande under tisdagen från ledningen i Pyongyang och kan ses som ett tecken på Sydkoreas president Park Geun- hye och Nordkoreas ledare Kim Jung-un ömsesidiga uttalanden att förbättra relationerna mellan länderna.

Svenska och schweiziska officerare var på plats när den nordkoreanska delegationen korsade gränsen för de första samtalen på hög nivå mellan parterna på sju år. Foto: United Nation Command Military Armistice Commision

Svenska och Schweiziska NNSC-officerare var på plats vid conference row för att observera när den nordkoreanska delegationen korsade demarkationslinjen, Military Demarcation Line, som är gränsen mellan nord och syd. Delegationerna företräddes på sydsidan av ministeriet för återförening och från Nordkorea av dess motsvarighet, United Front Department.

Agendan för mötet är inte känd men en av punkterna torde vara den planerade familjeåterföreningen den 20-25 februari mellan separerade familjer från Koreakriget 1950-53. Enligt mediauppgifter kan detta också vara starten för att återupprätta samtalen mellan länderna.

Trots Nordkoreas ”charmoffensiv” efter nyår att förbättra förbindelserna kvarstår dock Nordkoreas hårda kritik mot den stundande stora amerikanska- och sydkoreanska övningen Key Resolv/Foal Eagle som startar i slutet av februari och pågår till mitten av april. Övningen kommer att observeras av NNSC som en del av uppgifterna att bedöma om övningen är att upprätthålla en avskräckande effekt och defensiv i sin natur.