Toppresultat på Lv 6 GMU

"blev påverkad av den goda stämningen!"

En rekord-kull avslutade sin GMU – Grundläggande militär utbildning – vid Luftvärnsregementet i Halmstad. Av 78 inryckande var det 71 rekryter som slutförde sina tre månader vilket innebär att för första gången fullföljde över 90 procent av rekryterna sin utbildning till soldat.

Varje rekryt gratulerades personligen av regementschefen Stefan Jönsson och fick ta emot en minnesplakett ur hans hand, vid avslutningsceremonin på Luftvärnsregementet. Foto: Carl M Sjöstrand/Försvarsmakten
De runda minnesplaketterna, "coins", som delas ut till alla som fullgjort sin GMU. Foto: Carl M Sjöstrand/Försvarsmakten
Desirée och Fredrik fick ta emot utmärkelser och diplom för "Bäste soldat" respektive "Bäste kamrat". Foto: Carl M Sjöstrand/Försvarsmakten

Lagom till juluppehållet avslutade rekryterna vid Lv 6 sin GMU. Stolta och glada över att ha övervunnit sig själva tog de emot var sin minnesplakett ut regementschefens hand.

– Egentligen var jag inte så militärt intresserad utan jag var inledningsvis ute efter den fysiska utmaningen, att testa sig själv, förklarar Fredrik Ulf.

– Nu har jag sett en annan bild av Försvarsmakten än den jag hade tidigare. Framför allt är jag påverkad av den goda stämningen på plutonen och den gemenskap som byggts upp i gruppen.

Fredrik går nu direkt vidare till en anställning som heltidssoldat inom Luftvärnet. En av hans kamrater på plutonen, Desirée Ekberg, har gjort ett annat val. Hon går tillbaka till ett civilt liv, närmast för att genomföra en tidigare planerad resa i Asien med kompisar och sedan kanske studera på högskola.

– Redan från början var min tanke att bara göra GMU men nu, mot slutet av utbildningen, har jag fått mer blandade känslor, berättar Desirée som tillägger att hon kanske kommer tillbaka till Försvarsmakten om något år.

– I början av utbildningen kändes det lite jobbigt att jag blev ensam tjej på plutonen. Efter ett tag upptäckte jag att det gick riktigt bra och nu har jag blivit kompis med många av killarna.

Desirée är också nöjd med hur hon blivit bemött av befälen – hon har varken upplevt någon positiv eller någon negativ särbehandling som kvinna.

– Befälen har varit bra och rättvisa, de har behandlat alla lika. Jag har känt att de har stöttat och varit mera ”coacher” än bara ”chefer”.

Avslutningsvis vill våra nyblivna soldater gärna rekommendera andra unga att göra GMU.

– Ta chansen och testa! Man klarar mer än man tror, säger Fredrik.

– Man ska våga … och det är en härlig känsla nu när man är klar, tycker Desirée och lägger till:

– Dessutom får man vänner för livet.