Svenskar på plats nära striderna i Sydsudan

Strider har blossat upp i det unga landet Sydsudan. Bakgrunderna är i dagsläget oklara. Men området har en lång historia av krig och oroligheter. På plats finns svensk FN-personal.

Civila sydsudaneser flyr in på FN-kontrollerat område i huvudstaden Juba.
Civila sydsudaneser flyr in på FN-kontrollerat område i huvudstaden Juba.
Foto: UNMISS Hailemichael Gebrekrstos

Överstelöjtnant Thomas Wessman är chef för den svenska kontingenten, totalt fem officerare. Han berättar att ingen av FN:s anläggningar i huvudstaden Juba hittills har blivit attackerade. Men våldet är på nära avstånd.
– Vi har hört kraftig skottlossning de senaste dagarna. Det är olika stamfraktioner inom den sydsudanesiska armén SPLA som strider mot varandra, säger Thomas Wessman på en knastrig telefonlinje från Sydsudan.

Som i en handvändning sökte sig 6000 civila till det FN-kontrollerade område i Juba där några av svenskarna befinner sig. Det finns enligt Thomas Wessman minst lika många flyktingar inne på ett annat FN-område i staden.

Historiskt har konflikten sin grund i rivaliteter mellan olika stammar i landet. Det handlar om allt från rena politiska intressen till traditionella boskapsstölder, konflikter som ofta slutar med dödlig utgång. Tomas Wessman berättar att 20 000 kreatur stals vid ett enda tillfälle för en tid sedan. Cirka 50 människor dödades i samband med tilltaget. Ett antal kvinnor och barn kidnappades dessutom av förövarna.
– Boskap är hårdvaluta. Att stjäla boskap mellan stammarna är en brutal ”tradition” i landet, säger Thomas Wessman. Svenskarna i Juba har inte direkt blivit beskjutna, men de har känt sig hotade under oroligheterna.
Thomas Wessman berättar vidare.
– Det var när vi skulle kontrollera FN:s helikoptrar inne på flygplatsen här i Juba som vi blev hotade av sydsudanesiska soldater med skarpladdade vapen. Vi var tvungna att åka där ifrån helt enkelt.

Antalet beväpnade soldater i huvudstaden är fortfarande stort. I delstaten Jonglei och staden Akobo har det enligt bekräftade uppgifter dödats två indiska FN-soldater. Det var i samband med att en fraktions soldater sökte skydd inne på en FN-anläggning som sedan attackerades av den andra parten.

Svenskarna jobbar bland annat på högre stabsnivå med logistik, flygledning av helikoptrar och som samverkansofficerare med uppgift att ha kontakt med den sydsudanesiska armén SPLA. FN-mandatet tillåter att 7000 utländska soldater verkar i området.